Quin famós cognom apareix en una empresa organitzadora de cribratges amb tests d’antígens?

Oriol Mitjà, al 'FAQs' de TV3
Oriol Mitjà, al 'FAQs' de TV3

El cognom Mitjà, que comparteixen Oriol Mitjà Villar, el mediàtic infectòleg i exassessor de l’expresident Quim Torra sobre la pandèmia de la covid-19, i Jordi Mitjà Villar, enginyer industrial i soci i CEO de Kwan Barcelona, una jove consultora que ha treballat els darrers mesos en diversos projectes de cribratge amb tests ràpids d’antígens.

Jordi Mitjà és, de fet, germà d’Oriol Mitjà. Abans d’impulsar la consultora a principis del 2020, havia assumit durant quatre anys el càrrec de director d’operacions de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), l’etapa final per a ell en aquesta empresa pública on va treballar durant 17 anys, segons el seu perfil de LinkedIn.

Kwan explica en el seu lloc web que va col·laborar amb la Generalitat de Catalunya en “la redacció del Pla estratègic de desconfinament, amb especial atenció als àmbits de Transport i d’Empresa”. Un comitè d’experts del Departament de Salut -llavors governat per ERC- va elaborar la proposta, mentre que el president Torra havia encarregat a Oriol Mitjà -molt crític amb l’actitud de l’aleshores vicepresident, Pere Aragonès, i amb la consellera de Salut, Alba Vergés- un treball similar com a assessor presidencial sobre el desconfinament.

No és l’única col·laboració de la consultora amb el sector públic català. El cercador del registre públic de contractació de la Generalitat mostra que Saskatchewan Transformation Group SL -la societat denominada comercialment Kwan– ha rebut quatre contactes menors l’any 2020.

El 5 d’agost de l’any passat va rebre l’adjudicació d’un contracte de “subministraments” per 9.900 euros de Ferrocarrils de la Generalitat, per un “serv. assignació torns treball disseny i implementació”, segons la descripció del contracte que ofereix el cercador. El dia 11 del mateix mes, el Consorci de l’Autoritat del Transport Metropolità va adjudicar a Kwan, per 14.850,00 euros, un contracte de serveis d'”assistència tècnica models relacionals Centre de Gestió de la informació del Transport (CGIT)”.

El 6 de novembre del 2020, el mateix consorci va atorgar a la consultora un contracte, aquest valorat en 14.900,00 euros, pel servei d'”assistència tècnica per definir, coordinar i impulsar la Marxa en Blanc de la T-mobilitat”. Per últim, el 28 de desembre de l’any passat, el Consell Comarcal del Vallès Oriental va adjudicar a Kwan un contracte per “dur a terme el servei de test d’antígens“, per un import de 3.315,00 euros.

Kwan també ha participat, entre altres iniciatives recents, en la prova pilot presentada per Sitges a la Generalitat per reobrir l’oci nocturn aquesta primavera. Així mateix, exhibeix al seu web corporatiu la realització, de la mà amb Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona, de “cribratges massius de test d’antígens per a la detecció de la covid-19 en polígons i centres comercials”.

Es dona la circumstància que Oriol Mitjà ha estat un defensor acèrrim de l’ús massiu de tests d’antígens -ràpids però menys sensibles que altres proves, com les PCR- per realitzar cribratges i detectar casos positius.

A més d’haver sostingut que eren millors que les PCR per trobar els casos més contagiosos, i que usar-los massivament previndria l’esclat d’un tercer rebrot, va proposar, en declaracions fetes a Catalunya Ràdio el passat mes de novembre, que el govern deixés que el sector privat contribuís pagant mesures preventives com els tests d’antígens, en comptes de pretendre que l’administració pública se’n podia encarregar sola.

L’infectòleg va considerar essencial una estratègia contra la covid-19 que inclogués el testatge massiu de la població, i va recomanar usar els tests d’antígens en llocs amb un gran risc de transmissió, una de les línies d’activitat de la consultora del seu germà.

D’altra banda, els tests d’antígens són, des d’aquesta setmana, productes de venda lliure en farmàcies: sense preu fixat i sense la necessitat de recepta mèdica. Mitjà, per cert, va assenyalar que el Departament de Salut que encapçalava la consellera Alba Vergés era l’obstacle per comercialitzar-los en aquests establiments.

(Visited 12.123 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari