El rebuig al Porta a Porta

La implantació del sistema de recollida d’escombraries Porta a Porta al barri de Sant Andreu de Barcelona ha generat una protesta transversal, que l’equip d’Ada Colau no s’esperava i que ha motivat una gran preocupació al consistori d’En Comú Podem i PSC quan s’ha travessat l’equador del mandat. Un sistema que obliga a deixar les escombraries al carrer de vuit a deu del vespre, amb unes bosses transparents i xip indicador del seu propietari, amb només un o dos dies setmanals per a cada fracció.

L’Ajuntament no es vol fer enrere per entendre que donaria una imatge de debilitat, i proposa canvis puntuals. Canvis que pels contraris a aquest sistema no ressolen el problema de fons. Hi ha molts veïns cívics, que amb el sistema de contenidors ho reciclaven tot, que no són a casa molts dies de les vuit a les deu del vespre, i es veuran obligats a guardar les deixalles més dies dins de casa.

Continuaran havent-hi escombraries a terra, amb la incomoditat que genera per a la gent gran o qui porta un cotxet de nadó. I continuaran sent assenyalats com a incívics els que no puguin complir l’horari, en deixar l’Ajuntament la brossa incorrecta sense recollir-la a terra, amb un adhesiu que informa que s’ha pres nota de la infracció.

Es parla molt de diversitat, però hi ha molta gent que no pot complir l’horari perquè treballen de tarda nit o perquè a aquella hora són al gimnàs i no arriben a casa fins a quarts d’onze o perquè molts dies dormen a casa de la parella. Hi ha els que divendres al matí se’n van a treballar i no tornen a casa fins dilluns a la matinada. I també és un problema greu per a les persones que tenen nens petits o gent gran que utilitzen bolquers, ja que només es poden deixar a la bossa del rebuig dos dies a la setmana, si bé excepcionalment, com un acte d’humanitat,alguns ajuntaments pacten un servei especial per a aquells veïns amb nens o malalts perquè algun altre dia puguin deixar-los al carrer en una bossa especial, cosa que indigna els adults que els utilitzen per alguna malaltia per la seva vulneració del dret a la intimitat. Intimitat que també es veu vulnerada per a la totalitat dels veïns, ja que la bossa del rebuig ha de ser transparent i tothom veu si a dins hi ha compreses o preservatius.

El Porta a Porta funciona en nuclis urbans de cases unifamiliars, sobretot si al municipi hi ha una zona de contenidors, insultantment dita en alguns llocs “Àrea d’Emergència”, o quan al poble del costat s’hi mantenen els contenidors habituals, cosa que permet als que no són a casa de les 20 a les 22 hores deixar les escombraries als contenidors del poble veí.

Jo ho reciclo tot i separo la fracció orgànica. Visc a Moià i a Barcelona i separo tots els residus. I si bé a Moià afortunadament es recull amb contenidors, conec molt bé què fan molts a pobles veïns on s’ha implantat el Porta a Porta, com Castellterçol, amb una zona de contenidors al polígon industrial, o a Calders, Sant Feliu de Codines o Tona. Molta gent cívica que no és a casa l’hora que caldria o que marxa dos dies fora, acaba portant la brossa a aquestes zones d’emergència o als contenidors de Moià o dels municipis veïns. Als contenidors de les entrades de Moià els dissabtes d’estiu és habitual la imatge de cotxes que venen dels pobles veïns i que se’n van el cap de setmana a la platja i deixen als contenidors de Moià les deixalles del sopar de divendres i de la fracció que es recull dissabte i diumenge. Conec el cas de veïns que han de restringir el consum de gambes i altres aliments de residus olorosos a determinats dies i menjar-se’ls d’hora, perquè a tres quarts de deu del vespre comença la recollida.

Susana Alonso

Vist com funciona aquest sistema en alguns municipis, em permeto discrepar d’estadístiques que diuen que gràcies a aquest sistema es passa d’un reciclatge del 35% al 60%. On hi ha Porta a Porta molta gent llença les compreses, els condons i restes de menjar al vàter, i fica el rebuig dins dels brics de llet o suc. I és que mentre els alguns ajuntaments s’omplen la boca informant de l’increment del volum del que es recicla amb aquest sistema, ningú no explica després la quantitat de residus que molts veïns han d’amagar dins d’aquests envasos i dels que acaben a la depuradora d’aigües.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.