CCOO denuncia que milers de joves es queden sense la plaça que volen d’FP a Catalunya

El sindicat diu que això augmenta el risc d'abandonament escolar prematur per l'assignació d'una altra opció no prioritària

El sindicat CCOO denuncia que hi ha una manca estructural de places públiques de Formació Professional (FP) inicial a Catalunya i que això deixa cada curs a milers d’alumnes sense possibilitat de cursar els estudis desitjats. Segons el sindicat, aquest curs més de 10.000 alumnes es queden sense plaça pública d’FP en la primera opció de la preinscripció, augmentant el risc d’abandonament escolar prematur (AEP) per l’assignació d’una altra opció no prioritària. CCOO afirma que Catalunya és capdavantera a l’estat en AEP amb una mitjana del 19,2% que arriba fins el 40% al grau mitjà, principalment per l’assignació d’estudis no desitjats i per la manca d’orientació professional.

En aquest sentit, CCOO assegura que fa anys que denuncien la política en l’FP del govern de la Generalitat que, al parer seu, deixa de banda la participació dels agents socials en la planificació i manté estancada l’oferta pública i el desequilibri existent segons la titularitat dels centres, ja que Catalunya és una de les tres comunitats autònomes amb menys alumnat matriculat en centres públics, amb el 61% de l’alumnat de cicles de grau superior i el 68,8% de grau mitjà, tot i el creixement exponencial de l’alumnat dels darrers anys en l’FP.

CCOO afirma que les dades d’alumnat que no obté plaça en el procés de preinscripció no són públiques i arriben de manera desigual des de les comissions de garanties de matrícula, però fa anys que s’evidencia el desequilibri i la segregació de l’alumnat en l’oferta postobligatòria professional, accentuant-se segons el territori i la modalitat, amb major dèficit de places públiques en les àrees metropolitanes i en la modalitat no presencial.

El sindicat també diu que Barcelona tot i tenir també competència en oferir estudis professionals públics és líder en manca de places amb només quatre de cada deu alumnes matriculats en centres de titularitat pública (de l’Ajuntament o de la Generalitat). En el darrer procés de preinscripció més de 2.500 persones es queden sense plaça en l’opció desitjada, 1.000 d’elles en la família professional de Sanitat. CCOO diu que segons el darrer informe de l’Observatori de la ciutat en 14 anys la matrícula d’FP s’ha incrementat entre un 60 i un 70%, però s’ha mantingut estable la distribució entre titularitats, 42% en centres de titularitat pública i 60% de titularitat privada. Al Baix Llobregat unes 2.000 persones es queden sense plaça en primera opció principalment en les famílies de Sanitat, Informàtica i Activitats Fisicoesportives. A Terrassa 400 persones es mantenen en llista d’espera sense plaça en el cicle formatiu que han triat en primera opció. Al Vallès Oriental i Maresme només entre Mollet i Mataró uns 2.500 alumnes s’han quedat sense plaça pública en l’opció desitjada.

Per tot plegat, CCOO demana un canvi de política en l’FP al Departament d’Educació “que deixi de banda les reformes curriculars neoliberals sense consens ni diàleg i aposti per les necessitats formatives de les persones i del teixit productiu amb un augment pressupostari que garanteixi l’orientació i formació de les persones al llarg de la seva vida”. Pel sindicat, és imprescindible que Educació i Ajuntament de Barcelona incrementin l’oferta pública en les modalitats presencial i a distància per revertir el desequilibri actual que expulsa les persones més vulnerables per raó socioeconòmica del sistema educatiu i garantir l’ocupabilitat dels joves.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides