La Generalitat va gastar 4,3 milions d’euros en les “ambaixades” el 2020

El secretari d'Acció Exterior i de la Unió Europea defensa que representen el Govern a l'estranger

Les delegacions de la Generalitat de Catalunya a l’estranger, “ambaixades catalanes” segons diuen des de l’executiu català, van gastar fins a 4,3 milions d’euros durant el 2020, un any marcat per la pandèmia de la covid-19, segons avança El Periódico. El govern català té quinze d’aquestes delegacions funcionant arreu del món, i unes altres tres que estan aprovades, però que encara no han entrat en funcionament.

Es dona la circumstància que en la tardor de 2017 a partir de la consulta independentista de l’1-O i la posterior aplicació de l’article 155 de la Constitució a l’administració catalana, aquestes delegacions van aturar les seves activitats. Ara ja tornen a funcionar, i el secretari d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Gerard Figueras, afirma que una de les principals feines d’aquestes “ambaixades” és la de representar el Govern a l’estranger, impulsar acords en sectors estratègics i establir relacions amb institucions, analitzar l’actualitat política i sectorial, recollint bones pràctiques que puguin ser útils per a Catalunya, projectar una imatge positiva de Catalunya, la seva cultura, la seva llengua i el seu patrimoni, i donar suport i atenció a les comunitats catalanes en l’exterior.

La Generalitat diu que durant el 2020, any en què la covid-19 ha tingut un protagonisme mundial, les delegacions catalanes a l’estranger han fet informes diaris de caràcter intern sobre l’impacte de la malaltia als països en els quals incideixen i sobre les restriccions decretades pels seus respectius governs. També durant aquest any, les “ambaixades” haurien atès els catalans en l’exterior que han tingut problemes per a tornar a Catalunya. Segons les dades facilitades per la Generalitat, han gestionat 2.772 casos que afecten un total de 4.360 persones: 1.600 en situacions d’emergència que es trobaven atrapades a l’estranger i 1.112 consultes sobre mobilitat internacional per a anar o tornar de Catalunya. El volum dels casos radica a Alemanya (322), França (298), l’Argentina (174) i els Estats Units (144).

La informació de El Periódico destaca que les factures originals de les despeses es troben arxivades en la seu de cada delegació i s’han de mantenir sota custòdia durant un període mínim de cinc segons marca la normativa vigent. Aquests justificants queden a la disposició d’Intervenció General de Catalunya, de la Sindicatura de Comptes i del Tribunal de Comptes.

Pel que fa als sous dels “ambaixadors”, segons les dades de la Generalitat el sou dels delegats del govern català a l’estranger és de 87.456,32 euros anuals, en considerar-los alts càrrecs independentment del país en el qual exerceixin la seva feina. En referència a les despeses per la resta de personal, en la delegació davant la Unió Europea treballen 16 persones (289.238,32 euros); en la de França, quatre (228.119,82 euros); en la d’Itàlia, sis (283.757,71 euros); i en la dels Estats Units, cinc (236.357,54).

El lloguer més car de les “ambaixades catalanes” és el de la Rue de la Loi 227, a Brussel·les, que el 2020 va costar 750.789,92 euros; seguit per la seu en Fleet Street 17, a Londres (151.434,05 euros), i la de Friedrichstrasse 186, a Berlín (104.611,20 euros). El més barat del 2020 és el de l’oficina d’Europa Central, al carrer Seilerstätte 11/6 de Viena (29.560,52 euros).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides