L’Audiència de Barcelona arxiva la causa contra l’Associació Catalana de Municipis pel cas del procés

Els magistrats consideren que la Fiscalia i el jutjat d'instrucció van vulnerar els drets fonamentals dels investigats

El president de l'Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler
El president de l'Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler

El president de l'ACM, Lluís Soler

La Secció Setena de l’Audiència de Barcelona ha decidit arxivar la causa oberta contra l’Associació Catalana de Municipis (ACM), una entitat municipalista que estava sent investigada per un delicte de malversació relacionat amb la desviació de fons públics pel procés independentista. Segons la resolució a la qual ha tingut accés El País, els magistrats han decidit arxivar la causa després de detectar diverses irregularitats en la instrucció.

Els jutges de l’Audiència de Barcelona han carregat contra la investigació que van dur a terme tant la Fiscalia com el jutjat d’instrucció número 16 de Barcelona i, després dels recursos presentats per la defensa, han determinat que les proves obtingudes en els registres policials es van aconseguir vulnerant els drets dels investigats.

Les irregularitats de la Fiscalia i el jutge d’instrucció
La resolució exposa que la fiscal va confondre un centre d’investigació relacionat amb l’àmbit dels governs locals i les comunitats autònomes -a qui l’ACM va fer pagaments com a entitat municipalista- amb l’exmagistrat del Tribunal Constitucional responsable d’algunes de les lleis de desconnexió que va impulsar el govern de Carles Puigdemont amb motiu del procés. “Causa perplexitat que confongui la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics amb una associació, segons sembla inexistent, anomenada Carles Viver Pi i Sunyer”, assenyala la interlocutòria.

Una altra irregularitat que els magistrats identifiquen és que, en la querella de la Fiscalia, es van incloure referències al viatge que l’ACM va pagar a un centenar d’alcaldes catalans, un cas que ja havia sigut investigat i posteriorment arxivat per falta d’indicis. A més, la fiscal va demanar informació a Hisenda i a altres organismes públics “pràcticament sense dictar cap resolució que justifiqués la necessitat d’obtenir-la”, vulnerant el dret a la defensa dels investigats.

Pel que fa a l’actuació del jutge d’instrucció, l’Audiència de Barcelona considera que la interlocutòria que va ordenar els registres policials “no conté una descripció dels indicis racionals” i que tampoc va fixar “els termes i l’abast” dels registres, vulnerant així el dret a la intimitat dels membres de l’ACM investigats.

El fet que la causa es mantingués sota secret de sumari, al marge resolució de l’Audiència de Barcelona que ordenava l’aixecament del secret de les actuacions i l’entrega de tot el material als investigats, es considera especialment greu pels magistrats, que acusen el jutge de no realitzar un “control efectiu de la investigació” que duien a terme els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional.

(Visited 104 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari