Més prosa i menys poesia

Un dissabte amb plena onada de calor amb molta gent a la platja o a la muntanya va ser el dia escollit per Pedro Sánchez per fer una profunda remodelació del govern espanyol, amb efectes a Catalunya.

L’agenda catalana, tant sovint a les primeres planes, queda diluïda. La principal preocupació és la recuperació econòmica, molt malmesa per la pandèmia. La intenció de Sánchez és aprofitar aquestes properes setmanes per seguir amb la distensió. Per això, és més que probable que abans de la represa de setembre, quan després de la Diada es reuniran tant la Comissió Bilateral com la Taula de Diàleg, el govern espanyol doni clares mostres de diàleg amb l’aprovació de traspassos pendents des de 2018, retiri alguns recursos d’inconstitucionalitat al TC i faci efectives inversions públiques reclamades des de fa temps.

Per això, Sánchez ha decidit que Miquel Iceta no ha de ser la persona que estigui en el focus de les negociacions amb Catalunya. Un problema és la mala relació personal que manté Oriol Junqueras amb Iceta i del que hi ha mostres amb les declaracions públiques del líder d’ERC respecte al dirigent socialista.

La negociació política amb Catalunya, no obstant, està ara a mans de dos sherpes: Félix Bolaños (ministre de Presidència) i Óscar López (cap de gabinet del president del govern espanyol) per delegació del propi Sánchez. Del primer es coneixen els seus dots per negociar i arribar a acords. Del segon, es diu que és federalista i propens a cercar pactes, també. L’elegida per capitanejar les reunions bilaterals és una castellana-manxega que va estar al costat de Susana Díaz front Pedro Sánchez en les primàries del PSOE i que la líder andalusa va perdre. Malgrat tot, les opinions tant d’Iceta com de Salvador Illa seran les que marcaran el ritme d’Isabel Rodríguez al capdavant del Ministeri de Política Territorial en la qüestió catalana.

Per cert, Iceta podrà posar en pràctica el federalisme des del Ministeri de Cultura i Esport. Malgrat que les competències les tenen els governs autonòmics, Iceta podrà deixar clar amb la seva política que Espanya és un estat pluricultural i plurilingüístic.

Mentre que els traspassos de competències pendents cauen en el ministeri de Rodríguez, les inversions públiques estan a càrrec de Raquel Sánchez, que ha deixat l’alcaldia de Gavà per a ser la responsable del ministeri de les inversions. La ministra té a sobre la taula la llei de vivenda, però també les infraestructures, com autovies, ferrocarrils o port i aeroport. Com alcaldessa que ha estat fins fa no res, Sánchez sap que la ciutadania vol fets tangibles i cada cop està més lluny de promeses buides, on la política apel·la als sentiments. Més raó i menys cor. Més fets i menys paraules. O, dit d’una altra manera, més prosa i menys poesia.

(Visited 105 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari