El PSC reclama explicacions al Govern sobre els exercicis paramilitars que va publicitar TV3

Dubten que les proves físiques en l’entrenament de soldats siguin “matèria pròpia d’una escola d’estiu”

El periodista Quico Sallés explica a Cristina Puig, al programa 'FAQs', els exercicis paramilitars de l'escola d'estiu de la SEM

El grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha plantejat aquest 8 de juliol, a través de la Mesa del Parlament, sis preguntes al govern català i als departaments d’Interior, Educació i Drets Socials en relació a l’escola estiu paramilitar organitzada entre els dies 18 i 20 de juny per la Societat d’Estudis Militars (SEM) i publicitades pel programa FAQs, de TV3, el passat divendres 2 de juliol. La diputadasocialista Beatriz Silva ja va plantejar el 7 de juliol a la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach “com es justifica la promoció d’unes colònies que realitzen exercicis paramilitars en un programa de la televisió pública de Catalunya”.

Ara són els diputats Ramon Espadaler, Esther Niubó i Raül Moreno els que pregunten directament al govern de la Generalitat si coneixia la realització d’aquestes pràctiques paramilitars en una escola d’estiu i quina valoració en fan. Dues de les preguntes van dirigides al conjunt de l’executiu: “Considera el govern de la Generalitat que l’entrenament de caire militar és una matèria pròpia d’una Escola d’Estiu?” i “consta al Govern que la Societat d’Estudis Militars rebi algun tipus de finançament públic?”.

Al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, li demanen si “té coneixement el Departament d’Interior d’aquesta pràctica. En cas afirmatiu, quin és el capteniment al respecte? En cas negatiu, pensa el departament impulsar alguna investigació al respecte?”. A Violant Cervera, consellera de Dret Socials, li adrecen dues preguntes: “Té coneixement el Departament de Drets Socials de la possible participació de menors en aquesta Escola d’Estiu?” i “en cas que hi hagin participat persones menors d’edat, quina actuació o actuacions preveu impulsar la Direcció General d’Infància i Adolescència?”. I al conseller d’Educació, Josep González-Cambray, li demanen “Quina valoració fa el departament d’Educació respecte l’esmentada Escola d’Estiu”.

Al portal del SEM s’explica que l’objectiu d’aquesta escola d’estiu és “buscar viure una experiència el més semblant a la dels professionals de la milícia”. Entre les seves activitats s’hi van incloure proves físiques que, segons va explicar el periodista Quico Sallés al programa FAQs, van permetre “que et poguessis entrenar com un membre d’un escamot especial dels Navy Seals”. S’hi va referir com “les setmanes d’infern”, que realitzen alguns exèrcits, mentre a una gran pantalla de FAQs es projectaven imatges de persones arrossegant-se pel bosc o assegudes a terra en fila índia i  abraçades mentre uns monitors de l’activitat els llançaven galledes d’aigua. El periodista va afirmar que era la segona edició d’aquesta escola d’estiu militar i que “si la primera va ser un èxit, aquesta ha estat un exitàs”. Va destacar que s’havien exhaurit les 60 places de què constava i que es tracta d’una “cita obligada”.

Una Catalunya independent necessitaria 24.000 soldats (16.000 de regulars i 8.000 reservistes), catorze o setze vaixells de guerra i uns 70 avions de combat, entre F-16 i helicòpters, segons l’informe del coronel irlandès retirat Dorcha Lee que encapçala les publicacions del portal de la Societat d’Estudis Militars: Defensar una Catalunya independent. Lee considera que el que anomena Forces de Defensa Catalanes (FDC) haurien de comptar amb un Estat Major i un Quarter General Conjunt, formats per uns 600 efectius. A més, indica que el cap de l’Estat Major de les Forces de Defensa hauria d’informar directament el ministeri català de Defensa. També proposa que l’exèrcit de Terra el formin dues brigades i que cada una compti amb tres batallons d’infanteria mecanitzats, un de tancs i un d’artilleria lleugera de campanya, amb morters pesants i míssils terra-aire.

(Visited 280 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari