8.585 nous contagis de covid i més pressió als hospitals

El risc de rebrot i la velocitat de reproducció, a la baixa

El president Aragonès i el conseller Argimon, a l’Hospital de Bellvitge
El president Aragonès i el conseller Argimon, a l’Hospital de Bellvitge

L’informe sobre l’impacte de la covid-19 a Catalunya d’aquest dimarts reflecteix 8.585 nous contagis que situa la xifra acumulada des de l’inici de la pandèmia en 792.256, dels quals 730.116 han estat confirmats per proves PCR o tests d’antígens, mentre que les defuncions són ja 22.288 després que s’hagin registrat cinc morts més les darreres 24 hores.

El balanç del Departament de Salut de la Generalitat xifra les persones afectades per la covid hospitalitzades en 1.058, 78 més que aquest dilluns. D’aquestes, 209 són pacients d’unitats de cures intensives (UCI), 27 més que en l’anterior actualització de les dades oficials.

Mentre la pressió als centres hospitalaris, així doncs, s’incrementa, indicadors clau sobre la pandèmia segueixen una tendència a la baixa. La velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), que era d’1,93 aquest dilluns, és ara d’1,54, molt lluny ja del ritme de la setmana passada, superior a la triplicació.

El risc de rebrot, que era de 1.590 aquest dilluns, se situa ara en 1.399. La incidència acumulada els darreres 14 dies, això sí, és de 930,74 per cada 100.000 habitants, mentre que el valor del balanç d’aquest dilluns era 848,17.

Joves en risc
Un de cada quatre pacients d’UCI afectats per la covid tenen menys de 40 anys, una franja d’edat que només representava el 4% dels ingressats en aquestes unitats en anteriors onades de la pandèmia. L’edat mitjana dels pacients d’UCI, de fet, ha baixat del 63 als 50 anys.

En aquest context, el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries del govern d’Espanya, Fernando Simón, ha considerat raonable l’aplicació de restriccions a la mobilitat nocturna, com les que ha aprovat la Generalitat a Catalunya, i ha indicat que “existeix el risc que morin persones de 20, 25 o 30 anys”, i que “l’objectiu és evitar aquests riscos”. Simón ha trobat “dramàtica” la situació de la pandèmia a Catalunya, els números de la qual destaquen negativament a escala europea.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari