El Tribunal de Comptes assenyala la falta de control sobre l’activitat de les “ambaixades” catalanes

Assenyala com a despeses injustificades la compra d'un mòbil, el pagament de viatges i dietes, i algunes contractacions d'entitats internacionals

El Tribunal de Comptes
El Tribunal de Comptes

La façana del Tribunal de Comptes

Les delegacions de la Generalitat a l’estranger estan sota la lupa del Tribunal de Comptes, que reclama als dirigents del procés independentista 1,14 milions d’euros -del total de 5,4- per les “ambaixades” catalanes situades a altres països. Segons recull l’informe de liquidació provisional del tribunal, “les delegacions tenien com a objectiu aconseguir el reconeixement internacional i la promoció del procés secessionista català a l’estranger, la qual cosa excedeix de les competències en matèria exterior que les mateixes tenien legalment atribuïdes”.

L’òrgan fiscalitzador destaca la “falta de control de l’activitat econòmica i financera de les delegacions” i assenyala que això “va permetre que es realitzessin i financessin tota mena d’activitats o despeses, sense limitació ni justificació de la seva necessitat, sense pressupostació prèvia”. A més, considera que els delegats de les “ambaixades” eren els “responsables” d’autoritzar les despeses, els pagaments i les contractacions.

En aquest sentit, el Tribunal de Comptes assegura que les delegacions “no van ser incloses en cap dels plans anuals aprovats” pel Departament d’Economia, de manera que “els delegats autoritzaven despeses, ordenaven pagaments, abonaven retribucions al personal i efectuaven les contractacions necessàries per al manteniment i la gestió sense cap mena de control des de la seva data de creació”. L’informe considera també que la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat “mai va realitzar controls sobre el compliment de les normes, ni anàlisi de la gestió” econòmica, tot i ser “coneixedora de les activitats” que duia a terme”.

El tribunal argumenta que “la gestió realitzada de vegades no es va ajustar a la legalitat vigent, ni les transferències rebudes es van aplicar a les finalitats previstes, existint despeses en les delegacions que havien d’haver-se tramitat” des de l’Administració. Considera, per tant, que existeixen despeses injustificades com la compra d’un mòbil per part d’un delegat de França quan ja havia cessat; el pagament d’un viatge al cap de la delegació d’Itàlia per assistir a l’1-O; la compra per part de la delegació del Regne Unit de telèfons, teclats, càmeres, projectors i accessoris -que no consten a l’inventari de béns-; i el pagament de 535 euros amb motiu “d’ajuda a subsistència a una becària” des d’Àustria, entre altres activitats que es relacionen amb el procés independentista.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides