El crit de ‘puta Espanya’ de Jair Domínguez al programa ‘Bricoheroes’ de TV3 arriba al CAC

Carme Figueras, membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha demanat que aquest organisme analitzi si compleix el Llibre d’estil de la CCMA i la seva missió de servei públic

Jair Domínguez i Peyu riuen després que el primer cridés 'puta Espanya' al programa 'Bricoheroes' de TV3

Carme Figueras, membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha demanat que aquest organisme analitzi si el capítol del programa Bricoheroes, que va emetre TV3 el passat dilluns 5 de juliol, compleix el Llibre d’estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la seva missió de servei públic. Figueras recorda, en el missatge de Twitter en què ha anunciat la seva decisió, que en aquest capítol un dels presentadors, Jair Domínguez, va cridar ‘puta Espanya’. “Expressió utilitzada en tuits personals i no precisament en clau d’humor”, afegeix la consellera del CAC.

El capítol esmentat es titula “Com construir un torrador de castanyes”. Va durar 21’10” i quan havien transcorregut 5’20”, Jair Domínguez i l’altre presentador –Lluís Jutglar (Peyu)– van aspirar heli. Tot seguit, Peyu, amb la veu prima que causa l’heli va dir “m’agrada molt la castanyada”. Domínguez va aspirar el gas tres cops. Primer va cantar “sovint em sento atrapat” (de la lletra d’una cançó de Sau) i “Cara al sol con la camisa nueva” i després va cridar “declaro solemnement la constitució de la República catalana. Visca Catalunya! Puta Espanya!”.

Des de dilluns, TV3 programa cada vespre dos capítols de Bricoheroes, que ocupen la franja horària que ha deixat lliure Està passant, en començar la temporada d’estiu.  Els vint capítols d’aquest programa es van emetre ja entre octubre del 2020 i març del 2021 a través del mitjans digitals i les xarxes socials de TV3 i ara se’n fa reemissions. “Com construir un torrador de castanyes” es va emetre per les xarxes socials de TV3 l’1 de novembre de 2020.

En la sessió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del mes de maig, el director de TV3, Vicent Sanchis, va afirmar que no creia que aquesta expressió es fes servir en aquest mitjà. A la sessió que es va celebrar el passat divendres 2 de juliol, la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, va respondre a una interpel·lació de la diputada socialista Beatriz Silva sobre l’ús de l’expressió “puta Espanya” a dos programes de TV3 (Bricoheroes i APM). Silva li va demanar si la CCMA pensava desmarcar-se’n o adoptar algun tipus de mesura davant aquest fet. La resposta de Llorach va ser: “no hem emprès cap acció. Són externs. Quan el director sap que hi ha hagut una contravenció del Llibre d’Estil, ell ho gestiona. Si no ha fet res, és que ha cregut que no era necessari”.

En la reemissió que Vicent Sanchis va programar el passat dilluns del Bricoheroes on Domínguez va cridar ‘puta España’ no por al·legar ignorància. Sabia que diria a TV3 aquest exabrupte i, segons paraules de Núria Llorach, no va creure necessari emprendre cap acció. A veure què en diu el CAC ara.

(Visited 507 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari