Ampliar El Prat

És una de les disjuntives i un dels debats més rellevants que es produeixen avui dia a Catalunya. Fer o no fer una ampliació de la tercera pista a l’aeroport, sembla que aquest és el dilema. Es troben a faltar en aquesta disputa arguments de pes tant a favor o bé en contra, i els termes en què es planteja resulten més aviat tòpics, si no clarament

superficials. Reduint els arguments al mínim, es confronten una aposta pel creixement econòmic, del qual un aeroport dimensionat seria una pota significativa, davant dels que primarien la defensa d’una zona natural d’interès que ha de continuar sent protegida davant els embats del ciment. O més vols d’avió o salvaguarda dels ocells.

Especialment el sector turístic, amb el suport de les organitzacions empresarials, abonen una ampliació que entenen que permetrà recuperar i augmentar el flux de viatgers que han d’omplir i dinamitzar Barcelona i donar sentit als recursos de les zones costaneres. Pels escèptics, l’impacte ambiental que se’n derivaria en una zona ja especialment congestionada resulta innecessari i poc justificable.

En termes polítics, la confrontació està entre els partidaris del pragmatisme economicista i aquells que creuen que val la pena pensar una mica més enllà. Més gran no sempre és millor. Hi ha també un ampli sector de l’arc parlamentari que té la temptació d’agradar a tothom i no s’ha pronunciat. De fet, encara no se sap ben bé quina és la posició definitiva sobre el tema per part del nou Govern.

Probablement tots estaríem d’acord que, si s’ha de fer i es fa, que es faci bé i es minimitzi l’impacte.

Susana Alonso

És necessari? Hi ha dos aeroports més a Catalunya notòriament infrautilitzats, i un més, el de Lleida, que no es fa servir per a res. No seria possible constituir amb tots ells un sistema integrat que ens estalviï l’operació d’engrandiment del Prat? Si el resultat d’establir aquesta xarxa no és equivalent al caràcter referencial de disposar d’un aeroport més gran, quina és en realitat la funció que se li donarà a l’aeroport barceloní? La qüestió de fons és si això permetria convertir-lo en un hub remarcable tant de vols entre les principals ciutats del continent com, especialment, d’enllaços amb els principals aeroports del món, cosa que ara no és. Això probablement justificaria una ampliació que donaria a Barcelona una posició estratègica i que li permetria desenvolupar activitats econòmiques de base tecnològica i d’interès i atractiu globals.

Resulta crucial per decidir quina és l’estratègia econòmica que pot sustentar donar més amplitud a aquesta infraestructura, en definitiva, quin és el projecte de país i de futur que hi hauria al darrere. Perquè, no ens enganyem, si del que es tracta és d’ampliar els vols low

cost, que són els que fins ara predominen en aquest aeroport, per inflar un sector turístic que abans de la pandèmia ja resultava insostenible per a la ciutat de Barcelona i per al seu entorn, quedaria més que justificada la negativa a l’ampliació.

Aquest és un sector que ha patit moltíssim amb la pandèmia, i sembla coherent que, amb les infraestructures hoteleres de què es disposa, que recuperi un cert pes econòmic. Segur que el país ho necessita. Però caldria evitar l’excés de dependència respecte a una activitat sobre la primacia de la qual no és possible mantenir una economia moderna i competitiva, ni una societat equilibrada.

Poc valor afegit, molt impacte ambiental i social, desestructuració d’una ciutat gentrificada i convertida en una mena de Port Aventura urbà i molta feina precària. Les dades són eloqüents. El turisme va moure a Catalunya, el 2019, gairebé 40 milions de persones, 21,5 milions de les quals eren estrangeres, amb una facturació aproximada de 25.000 milions d’euros. És molt. Només Barcelona va rebre 12 milions de visitants, cosa que equival comparativament a més del doble del turisme que va rebre tot el Brasil.

Pensar que el model econòmic de país és aquest, resulta aterridor, com ho és que no es faci un mínim còmput de les externalitats negatives que tot plegat genera i es renunciï a evolucionar cap a un turisme possible i sostenible.

Tot això hi ha al darrere d’una decisió com la d’ampliar sí o no el Prat. Estaria bé que es discutís i se’ns ensenyés la fotografia completa, i no només un detall d’aquesta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.