Qui renega de l’iberisme?

Jordi Pujol
Jordi Pujol

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol considera que un estat plurinacional ibèric amb Portugal “no podia quallar”. Qui va ser president de Catalunya durant 23 anys es mostra escèptic pel que fa al plantejament iberista i creu que Portugal seria el primer que no voldria formar-ne part.

En el llibre-entrevista publicat per Pujol i Vicenç Villatoro, l’expresident assegura que “potser Espanya podria estar-hi interessada”, però deixa clar que Portugal no.

Recorda que en alguns moments s’ha posat a sobre de la taula aquesta possibilitat, que seria una península Ibèrica federal, on Catalunya gaudiria d’una àmplia autonomia. “Un estat plurinacional ibèric. Jo crec que això no podia quallar, i no va arribar a tenir consistència, tot i que fins i tot Oliveira Salazar [dictador portuguès] va dedicar més d’un discurs a combatre-ho. Aquesta idea, a Catalunya (i també en algun sector espanyol molt minoritari) va ser objecte d’atenció”, reflexiona Pujol, qui recorda que Francesc Cambó va abordar la qüestió el 1927 (en el programa Per la concòrdia), encara que “en termes gens realistes”.

Pujol, coneixedor de la història de Portugal, explica que la dictadura que va acabar allà l’abril de 1974 “no va estimular la societat” i va situar el país en un “estancament”.

Pujol estima que Portugal pot acceptar un paper modest a Europa, “però no podia admetre cap minva de la seva identitat: la llengua i la cultura, la possibilitat de dotar-se d’unes institucions d’acord amb la seva història, la seva sensibilitat i la seva manera de ser”.

D’aquesta manera, Pujol refreda qualsevol intent de ressorgiment de l’iberisme des de la part nacionalista catalana.

(Visited 339 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Qui renega de l’iberisme?”

  1. Pero quien le puede hacer caso a este Kapo de la Organización criminal.
    Espero que sus palabras no tenga incidencia en el cerebro de la gente, ya y durante 23 años, su brujería los abdujo.
    NO COMMENT

    Respon

Feu un comentari