El passaport covid entra en vigor a la Unió Europea

No és obligatori, però facilita els viatges dins de l'espai Schengen sense haver de complir quarantenes

El passaport Covid
El passaport Covid

El Certificat Digital UE Covid (Departament de Salut)

El Certificat Digital UE covid, conegut col·loquialment com el passaport covid, entra en vigor a tots els països de la UE a partir d’aquest dijous. Es tracta d’un document voluntari i gratuït que es pot obtenir de forma digital o en paper, i que permet facilitar els viatges dins de l’espai Schengen sense necessitat de complir quarantenes o haver-se de fer tests suplementaris.

El certificat compta amb un codi QR que ha de ser llegible a qualsevol dels països de la UE per tal de verificar la seva autenticitat, i acredita que la persona ha passat la covid en els darrers sis mesos; que ha donat negatiu en un test d’antígens o una PCR -en les últimes 48 o 72 hores, respectivament-; o que ha rebut la pauta completa d’alguna de les vacunes homologades per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), és a dir, Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen.

La UE deixa a cada país la decisió d’acceptar altres vacunes homologades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com la russa Sputnik V o la xinesa Sinopharm, encara que hi ha certes diferències. Les persones vacunades amb els productes avalats per l’EMA gaudeixen de lliure circulació en els països europeus encara que només hagin rebut la primera dosi, mentre que aquelles que s’han vacunat amb altres únicament poden evitar les restriccions si el país de destí les reconeix com a vàlides.

El passaport covid es pot demanar a través del web La Meva Salut o bé mitjançant la pàgina del Ministeri de Sanitat, acreditant-se amb el DNI o la targeta sanitària, i té validesa un any sencer, fins al juliol del 2022. Els menors de sis anys queden exempts del certificat europeu i de l’obligació de fer-se test d’antígens o PCR, segons ha proposat la Comissió Europea, i, de cara al futur, Brussel·les no descarta que el document es pugui fer servir per a altres activitats com l’accés a diversos esdeveniments.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides