Dos de cada cinc euros que paga TV3 per produccions audiovisuals van a parar a Mediapro i Minoria Absoluta

El 2020 la CMMA va gastar 14,4 milions d’euros en programes, documentals i pel·lícules de Jaume Roures, Toni Soler, Oriol Soler, Mònica Terribas, Jordi Basté i Quim Masferrer

Logotips de les productores audiovisuals Mediapro i Minoria Absoluta

Un 37% dels diners que es va gastar TV3, el 2020, per contractar i finançar programes, documentals i pel·lícules van anar a parar a mans de dues productores: Mediapro i Minoria Absoluta. La primera està dirigida per Jaume Roures i Tatxo Benet; la segona, per Toni Soler. Si es tenen en compte els pagaments realitzats l’any passat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per aquests productes, incloent-hi els programes Nexes, dirigit i presentat per Mònica Terribas i Jordi Basté, i El foraster, amb Quim Masferrer de figura estelar, aquest percentatge es va elevar fins al 44,3%. I s’hi inclouen els encàrrecs a la productora Sàpiens, d’Oriol Soler, fins el 46,2%. És a dir, que quasi la meitat dels diners que TV3 va dedicar a produccions audiovisuals externes es va dedicar a projectes dirigits o liderats per Jaume Roures, Tatxo Benet, Toni Soler, Oriol Soler, Mònica Terribas, Jordi Basté i Quim Masferrer.

Aquestes dades es dedueixen de les informacions que ofereix l’Espai del Proveïdor/Client de la CCMA i de la resposta que va donar la presidenta en funcions d’aquest organisme, Núria Llorach, a una pregunta parlamentària per escrit del diputat de Vox, Joan Garriga, el passat 8 de juny. En aquesta resposta, Llorach detalla que els “imports invertits per la CCMA per produir i finançar produccions televisives i cinematogràfiques”, el 2020, van ser de 32,5 milions d’euros. Aquesta quantitat representa uns 1,5 milions més que l’any 2019 i pràcticament el mateix que el 2017.

El grup Mediapro és qui més diners va ingressar el 2020 per les seves produccions finançades amb diners de la CCMA: 7.227.212,16 euros. La part més substanciosa va procedir de l’absorció d’El Terrat de Produccions d’Andreu Buenafuente i la seva reconversió en El Terrat de Gestiones XXI. La CCMA li va pagar 1,5 milions per produir el programa FAQs, 944.000 euros per Tabús, 240.000 euros per 4 capítols de Revolució 4.0 i 2,2 milions per la sèrie L’última nit del karaoke, que encara no s’ha estrenat. Total: uns 4,8 milions d’euros. Els altres ingressos del grup per a producció de programes, documentals i pel·lícules van provenir, entre d’altres, dels 745.319,86 euros que ha costat Atrapa’m si pots, dels 440.000 euros que han costat els vuit capítols polèmics d’El judici que ha facturat Mediaproduccion, dels 200.000 que va rebre Mediapro Cine pel finançament de la pel·licula Rifkin’s Festival i dels 100.000 per El buen patrón.  Els principals ingressos de Minoria Absoluta de TV3, l’any passat, van procedir dels 3.117.426,59 euros que va cobrar per Polònia i els 1.649.163,58 euros per Està passant. En total: 4.814.856,37 euros. Entre aquestes dues productores han sumat 12.042.068,53 euros procedents de TV3.

Tres presentadors mediàtics que també van obtenir importants remuneracions –de moment desconegudes- per les seves participacions en programes finançats per TV3 són Mònica Terribas, Jordi Basté i Quim Masferrer. Els dos primers van dirigir i presentar els deu capítols del programa Nexes, que la CCMA va pagar a preu d’or: 1,4 milions d’euros. Masferrer va presentar El foraster, pel qual la productora Brutal Media va ingressar 982.612 euros. Pel que fa a Sàpiens, el grup que presideix Oriol Soler, va cobrar 607.334,7 euros de TV3, essent les dues partides més importants els 400.488,10 euros rebuts pel programa Batalla monumental i els 100.000 euros per la coproducció del documental Altasu.

Cal assenyalar que algunes d’aquestes productores també facturen per altres conceptes a la CCMA. Mediapro té assignats contractes milionaris per subministrar els aparells i la gestió de diverses delegacions de TV3 i Catalunya Ràdio a l’estranger i la seva empresa especialitzada en connexions via satèl·lit, Overon, va cobrar més d’un milió d’euros pels seus serveis. També produeix programes de Catalunya Ràdio mentre que s’ha anunciat que Minoria Absoluta es farà càrrec del magazine de tarda d’aquesta emissora a partir de setembre.

La CCMA es troba en plena renovació de contractes per la temporada que ve. De moment, només ha transcendit que Està passant continuarà un cinquè curs més.  Polònia, Atrapa’m si pots, Batalla monumental i El foraster tenen la continuïtat assegurada. Mediapro, Minoria Absoluta i Sàpiens també rebran diners per nous projectes gràcies als 6 milions d’euros que el Departament de Cultura ha donat, per segon any consecutiu a la CCMA. Aviat sabrem a quant puja tota aquesta despesa dirigida a les productores amigues.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides