La Generalitat afavoreix Mediapro perquè faci un “hub” audiovisual a la zona de les Tres Xemeneies

En canvi, els ajuntaments del Barcelonès Nord donen suport al Hub Internacional pel Desenvolupament Sostenible i la Pau, que promou el catedràtic Màrius Rubiralta

Les Tres Xemeneies, l’aparatosa central tèrmica de Sant Adrià de Besòs –que va deixar de funcionar l’any 2011– aixequen passions. En aquest indret, un Grup Internacional d’Experts (GIE), que encapçala el catedràtic Màrius Rubiralta, exrector de la Universitat de Barcelona, hi promou la ubicació del Hub Internacional pel Desenvolupament Sostenible i la Pau.

Aquest projecte, que estaria vinculat al Campus Alimentari Torribera (Santa Coloma de Gramenet), al Campus d’Enginyeria i Energia de la UPC (Diagonal-Besòs) i al Campus de Salut i Biomèdic de Can Ruti (Badalona), aixeca un gran interès a l’àrea del Barcelonès Nord, molt castigada i empobrida per la crisi. Es crearia així un nou Districte d’Innovació i Indústria 4.0 que ajudaria a revitalitzar aquesta zona.

És per això que els ajuntaments concernits –Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Badalona– donen suport entusiasta al Hub Internacional que propugna Màrius Rubiralta. En un principi, la Generalitat també es va adherir a la proposta, però els seus promotors han detectat, darrerament, un cert refredament per part dels interlocutors del Govern català. De la mateixa manera, observen amb preocupació que l’Ajuntament de Barcelona, que forma part del Consorci del Besòs, tampoc es mulla, com caldria esperar, a favor d’un projecte d’importància vital per a la transformació i modernització del Barcelonès Nord.

El futur Hub Internacional pel Desenvolupament Sostenible i la Pau hauria d’ocupar l’imponent edifici de les Tres Xemeneies i l’annexa sala de turbines, que són propietat d’Endesa. En aquestes instal·lacions, segons el projecte elaborat per Màrius Rubiralta i el seu equip, s’hi ubicarien les dependències de l’Institut per a la Transició Energètica, de l’Institut per a l’Estudi del Canvi Climàtic a la Mediterrània, de la Universitat Internacional de la Pau i d’organismes vinculats a les Nacions Unides, a la Unió per la Mediterrània i a l’Organització Mundial de la Salut.

Però aquest ambiciós projecte –que necessita importants aportacions de recursos públics per poder arrencar– ja s’ha trobat amb bastons a les rodes abans de començar a rodar. En part, derivats de la paràlisi provocada per les llargues negociacions per a la formació del nou Govern de la Generalitat i pel recent procés electoral que ha viscut la UPC.

Però hi ha un altre factor que inquieta els seus promotors: el grup Mediapro, que dirigeixen Jaume Roures i Tatxo Benet, també ha mostrat el seu interès per desenvolupar un hub audiovisual a les Tres Xemeneies. En aquest sentit, consta que tres secretaris generals del Govern català s’han mobilitzat a favor dels interessos d’aquesta empresa, i Jaume Roures ja ha visitat les Tres Xemeneies.

Promoció immobiliària en una zona contaminada

La reutilització de l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies per ubicar-hi un hub del coneixement (o de l’audiovisual, si prospera la proposta de Jaume Roures) ve acompanyada d’una operació immobiliària que ocuparà els terrenys dels voltants. El departament de Territori i Sostenibilitat, durant el mandat de Damià Calvet, va impulsar un Pla Director Urbanístic (PDU) de la zona, aprovat inicialment, que ocupa 32 hectàrees.

En aquest espai s’hi preveu la construcció de 1.844 habitatges, dels quals el 60% serien de venda directa i el 40% serien de protecció pública. Els tres principals propietaris de la zona són Endesa (41,5% de la superfície), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (30,3%) i el Banc Santander (23%). A més, el PDU també preveu la reordenació urbanística de l’annex polígon industrial Badalona Sud, de 93 hectàrees.

Aquest projecte immobiliari suscita el rebuig d’algunes organitzacions veïnals i polítiques, que voldrien salvaguardar aquest espai per fer-hi una gran zona de lleure. A més, diuen que primer de tot s’ha de procedir a descontaminar-lo.

I és que els 800 metres de platja –i els terrenys adjacents– que hi ha entre la desembocadura del riu Besòs i el port de Badalona són una “bomba de contaminació”, a causa dels abocaments tòxics incontrolats que s’hi han fet en les últimes dècades. Un dirigent veïnal de la zona resumeix la situació gràficament: “Aquí s’hi pot trobar tota la taula periòdica dels elements químics”. A finals del mes de maig passat, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va decidir tancar la platja del municipi, davant els perills per a la salut de la contaminació detectada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “La Generalitat afavoreix Mediapro perquè faci un “hub” audiovisual a la zona de les Tres Xemeneies”

 1. El Ayuntamiento de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès Nord) ha cerrado la playa del Litoral, después de que un estudio sobre la contaminación en la capa superficial de la arena haya determinado que existe riesgo para la salud en una zona de la playa. El cierre será efectivo a partir de este sábado.

  Desde 2018, el consistorio analiza la situación de espacios potencialmente contaminados por la histórica presencia de industrias en la zona. Un primer informe del año 2020 descartaba que hubiera ningún riesgo en esta playa, pero ese mismo informe ya avisaba que la situación podía cambiar en caso de que se produjeran movimientos de tierra o determinados fenómenos atmosféricos. Los temporales del último año y una actuación reciente en la playa habrá hecho aflorar el riesgo de contaminación.”
  de la vanguardia Sant Adrià cierra la playa del Litoral por contaminación
  FEDE CEDÓ

  SANT ADRIÀ DE BESÒS

  29/05/2021 15:53

  Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

 1. Pulsa el icono del adblocker
 2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
 3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.