Xavier Trias aparca el retir per presidir l’ICS

L'exconseller i exalcalde de Barcelona torna a la Generalitat 21 anys després al capdavant d'una empresa pública del Departament de Salut que ha criticat recentment

Xavier Trias
Xavier Trias

L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias és des d’aquest dimarts el nou president del consell d’administració de l’Institut Català de la Salut (ICS), l’empresa pública de serveis de salut de la Generalitat de Catalunya, ha anunciat el govern català en un comunicat. El nomenament, que encara no s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), té lloc dos anys després que tanques la llista que va presentar JxCat per mirar de reconquerir l’alcaldia de Barcelona i deixés la primera línia política.

Trias, de 74 anys, no havia treballat a la Generalitat des que, l’any 2000, quan el president era Jordi Pujol, va deixar el càrrec de conseller de la Presidència, que havia ocupat durant quatre anys. Abans, i entre altres responsabilitats, Trias destaca pel fet de ser el conseller de Salut que més temps ha durat en el càrrec, entre els anys 1988 i 1996. Entre el 2000 i el 2004 va ser diputat al Congrés, i durant 16 anys (2003-2019) va ser regidor a l’Ajuntament de Barcelona, dels quals quatre com a alcalde (2011-2015). Ara, substitueix com a president del consell de l’ICS Adrià Comella.

El 2019, Tris ava rebre un homenatge quan es va acomiadar de la vida política al qual van assistir els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i Quim Torra -llavors president-. Aleshores va relacionar la seva retirada de la política amb “algunes decepcions”, i va dir que s’estava perdent “el fair play i les complicitats”. En particular, va adreçar paraules d’agraïment a Pujol, considerat el seu pare polític, de qui va dir que li havia canviat la vida.

Home fort de la Convergència de Pujol i una figura fonamental en la creació i consolidació d’un model de sanitat catalana on el sector privat té una posició forta, Trias va defensar les retallades sanitàries aplicades a partir del 2010 pel govern del líder de Convergència i excompany seu al govern, Artur Mas. També es va mostrar favorable al copagament sanitari i és crític amb l’actual model de l’ICS.

Enguany, en una entrevista concedida al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Barcelona (COIB), Trias ha considerat que “tenim un grau d’eficiència molt elevat” que troba que es pot millorar. “Ara diré un disbarat. Jo vaig una mica contra una macroestructura com l’ICS. Jo donaria un grau d’autonomia més gran als hospitals de l’ICS, perquè poder gestionar les coses centralitzadament és impossible”, ha defensat.

“Hi ha gent que es pensa que amb aquest sistema controles la despesa. No, amb això l’únic que fas és aconseguir que t’enganyin. El que es necessita és capacitat de decisió als centres, fins i tot, als centres d’assistència primària, perquè això fa el sistema més eficient”, ha afegit el nou alt càrrec de l’ICS.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Xavier Trias aparca el retir per presidir l’ICS”

Deixa un comentari

Notícies més llegides