TV3 ha eliminat del seu web el gag de ‘Bricoheroes’ on una dona en biquini premiava els presentadors

La presidenta de la CCMA explica que “la mirada humorística” de la broma no va ser entesa

Dona en bikini a 'Bricoheroes' entre els presentadors Jair Domínguez i Peyu, en el gag que TV3 ha suprimit del seu web

El passat 7 de març, Jair Domínguez i Lluís Jutglar (Peyu) van tancar la temporada del seu programa Bricoheroes amb un gag on una dona amb un petit bikini els entregava un premi al programa més masclista de TV3. Els partits de l’oposició i molts grups feministes van denunciar el masclisme d’aquest gag i la diputada socialista Beatriz Silva en va demanar explicacions a la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach. El Butlletí Oficial del Parlament d’aquest dimarts 15 de juny reprodueix la resposta que Llorach ha donat a la diputada del PSC on assegura que el gag s’ha eliminat del vídeo d’aquest programa al seu portal d’Internet.

La presidenta en funcions de la CCMA afirma en la seva resposta que Bricoheroes “és un programa d’humor. L’humor, en totes les seves manifestacions, és present en l’oferta de continguts dels mitjans de la CCMA. Des del més innocent fins al més àcid i des de la ironia subtil fins a la paròdia o la sàtira, l’humor, amb les diferents formes que adopta, constitueix un dels eixos de la progra­mació d’entreteniment. La mirada humorística pot ajudar a entendre i a interpretar la realitat, fins i tot, a denunciar-la”.  I tot seguit afegeix “no obstant, i en constatar que no ha estat entès així per algunes institucions i col·lectius, us informem que la direcció de TVC va considerar convenient modificar l’edició final del contingut”. El vídeo que hi ha ara al web ha eliminat el gag i només dura 16 minuts i 24 segons quan els altres solen ser d’uns 20 minuts.

TV3 no havia informat fins ara de la seva decisió d’eliminar les imatges de la dona quasi despullada al costat dels dos presentadors. De fet, el director de TV3, Vicent Sanchis, i la pròpia Llorach, a més de nombrosos seguidors del programa, havien intentat justificar la presència de la dona mig despullada adduint que, en el fons, era una crítica al masclisme. Argument que, clar, no va convèncer els col·lectius i persones que es van sorprendre i indignar veient el gag masclista. Beatriz Silva vol saber, ara, si Vicent Sanchis a qui Llorach imputa la modificació final de la seva edició, ha obert algun expedient o ha recriminat la seva acció als responsables d’aquesta broma masclista.

Isabel Muntané, del col·lectiu On són les dones, es va adreçar directament a TV3 en un tuit: “Molta campanya #somdones i es permeten programes com #bricoheroesTV3 que se n’enfoten de les dones i de la falta de paritat. Dues temporades, cap dona en un lloc rellevant. Tanquen sexualitzant, objectivitzant les dones”. I afegia els hastags de TV3, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’Institut Català de les Dones i el Sindicat de Periodistes de TV3. Muntané és ara responsable de Comunicació del Departament d’Igualtat i Feminismes del nou govern de la Generalitat.

Vulnerar obertament les normes sobre la representació de les dones que dicten el Llibre d’Estil de la CCMA i les recomanacions contra la discriminació de les dones del CAC pot passar factura als qui van idear i emetre el gag. Fins i tot mitjans independentistes com El Nacional donen per fet que no hi haurà tercera temporada de Bricoheroes a TV3.

(Visited 406 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari