Mercadona realitza compres a proveïdors de Catalunya per valor de 3.981 milions i crea 1.035 nous llocs de treball

Treballador d'un supermercat

Mercadona ha tancat l’exercici del 2020 amb un volum de compres a Catalunya que arriba als 3.981 milions d’euros, xifra que reflecteix l’aposta sostinguda pel teixit productiu català i, especialment, pel sector agroalimentari. La companyia també ha finalitzat el 2020 amb una plantilla de 14.615 persones, després de crear 1.035 nous llocs de treball, i té 250 supermercats, dels quals 159 ja tenen implantat el nou model de botiga eficient que optimitza l’acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic.

 En el marc de compartir els beneficis amb els qui realment els generen, ha repartit entre les treballadores i els treballadors que la cadena té a Catalunya 57 milions d’euros en primes: en concret, 51 milions en concepte de prima per objectius als quals s’han de sumar els 6 milions que el mes d’abril del 2020 també van rebre en reconeixement de la feina i l’esforç demostrat durant els inicis de la pandèmia. A més, també aposta per l’equitat amb una política de recursos humans basada en el principi de “mateixa responsabilitat, mateix sou”, que recompensa per igual l’esforç de les 14.615 persones que conformen la plantilla i fa que tant homes com dones tinguin la mateixa retribució. 

 

Inversió de 140 milions d’euros per impulsar la reactivació econòmica

Mercadona ha accelerat el seu ritme inversor a Catalunya durant el 2020 amb l’objectiu de contribuir a impulsar l’activitat econòmica i ajudar a reactivar l’economia local. Per això, ha destinat un total de 140 milions d’euros a l’obertura de sis botigues, de les quals cinc són obertures per tancaments (que vol dir que són nous supermercats que reemplacen els ja existents que no s’adapten als estàndards de qualitat que requereix el nou model i que tampoc es poden reformar); a la reforma d’unes altres 21 per adaptar-les al nou model de botiga eficient i poder disposar d’un total de 159 supermercats amb aquest nou model; a la implantació de la nova secció A punt per Menjar (plats preparats per emportar) a 44 botigues més que se sumen a les 49 que ja disposaven d’aquest servei; a seguir impulsant el projecte Frescos Global, que incorpora millores importants en les seccions de frescos i aconsegueix una major adaptació a l’assortiment local, i a millorar les instal·lacions i optimitzar els dos blocs logístics que la companyia té ubicats als municipis de Sant Sadurní d’Anoia i d’Abrera, així com el magatzem regulador a Sant Esteve Sesrovires i la plataforma exclusiva per a la venda online (anomenada internament “rusc”) ubicada al polígon de la Zona Franca a Barcelona ciutat. 

 

 3.981 milions d’euros en compres a Catalunya 

El suport al teixit productiu de Catalunya s’ha vist reflectit amb un volum de compres a proveïdors catalans o amb seu a Catalunya que assoleix gairebé els 4.000 milions d’euros (concretament, 3.981 milions d’euros). Aquesta xifra ha estat possible gràcies a la relació comercial que Mercadona manté amb més de 200 proveïdors i més de 1.700 petites i mitjanes empreses d’arreu del territori. Malgrat el context viscut, tots ells han fet un esforç excepcional per mantenir la seva activitat i garantir l’abastiment diari de la xarxa de supermercats, la qual cosa s’ha traduït en generació d’activitat i ocupació. 

 Aquesta relació estratègica amb empreses de referència a Catalunya ha permès, per exemple, que el 2020 Mercadona comprés 57,5 milions de quilos de fruita (peres, pomes, préssecs i nectarines, principalment) a diverses empreses lleidatanes i gironines, com ara Catafruit, Nufri, Golden Export, Frifruit, Girona Fruits, Fructícola Empordà, Fruits Sant Miquel, Grup Cooperatiu Fruits de Ponent i Sat Segrià-Garrigues, entre d’altres; i que Casa Tarradellas (Gurb, Barcelona), Embutidos Monter, Noel i La Selva, entre d’altres, servissin més de 118 milions de quilos d’embotits a les botigues. 

 A més dels exemples citats, i seguint amb l’estratègia de compres de productes locals, cal destacar els 5,3 milions de quilos de carn de vedella que la Cooperativa d’Ivars (Ivars d’Urgell) ha servit a Mercadona durant el 2020; els prop de 250.000 quilos de figues procedents dels camps de Figs Fruits i de Vimofigs a les comarques lleidatanes, o els 8 milions d’unitats de pastissos i mousses que elabora Pastisfred a Montblanc (Tarragona), entre d’altres. 

En aquest sentit, un any més s’han assolit acords de col·laboració amb el sector primari, com ho reflecteix el fet que Mercadona comprés 2,7 milions de quilos de peix fresc del litoral català o 8 milions de quilos d’arròs del Delta de l’Ebre, entre d’altres.

 En l’àmbit de la higiene personal, el Grup Ubesol-Maverick, d’Ulldecona (Tarragona) ha comercialitzat més de 65 milions d’unitats de gels de bany i xampús. You Cosmetics a Gavà (Barcelona) i Wecolors a Vilassar de Dalt (Barcelona) han produït 33 milions d’unitats de productes de cosmètica, com ara maquillatges, colorets, pintallavis, ombres d’ulls, màscares de pestanyes, pinzells, esmalts i complements per a les ungles, i accessoris per als cabells, entre d’altres. Pel que fa a la neteja i cura de la llar, l’empresa Saplex, amb seu a Canovelles (Barcelona), ha servit més de 61 milions de rotlles de bosses d’escombraries.

Aquests exemples formen part de l’aposta pel desenvolupament d’una Cadena Agroalimentària Sostenible de Mercadona, en què totes les baules es vegin beneficiades i puguin sumar esforços per satisfer els clients apostant per l’especialització i oferint productes de proximitat, amb la màxima qualitat i frescor, amb un assortiment adaptat a les seves necessitats.  

 

Una empresa socialment responsable i compromesa amb l’entorn  

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és retornar part de tot el que rep d’ella. Amb aquest objectiu, es desenvolupa el pla de Responsabilitat Social de la companyia, que reforça l’aposta pel creixement compartit a través de diferents línies d’actuació. Una línia estratègica és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, durant el 2020 ha incrementat l’ús de camions i furgonetes de repartiment propulsats amb gas, i a tancament de l’exercici disposa de 126 vehicles que funcionen amb gas, xifra que representa el 42,8 % de la flota a Catalunya

Així mateix, el 2020 ha adquirit el compromís de “donar el sí a seguir cuidant el planeta” i desenvolupar l’Estratègia 6.25 per reduir el plàstic i gestionar el seu residu d’aquí al 2025. Mercadona implantarà el model de Botiga 6.25 a tots els supermercats durant el 2021. Actualment ja té 144 botigues amb aquest model a Catalunya.

(Visited 179 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari