TV3 i Catalunya Ràdio perden la cobertura del CAC per justificar la seva manca de neutralitat i pluralitat

El nomenament d’Yvonne Griley com a directora general d’Afers Religiosos deixa en minoria els postconvergents

“Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques de març a agost de 2020”. Aquest va ser un dels titulars del resum que el Consell de l’Audiovisual (CAC) va fer del seu informe sobre pluralisme a la televisió i la ràdio l’estiu passat. La consellera del CAC, Carme Figueras, va presentar un vot particular en el qual, després d’analitzar els entrevistats als programes Més 324, FAQs i Tot es mou, de TV3, deia que “no compleixen amb les obligacions de servei públic que li són exigibles pel que fa, específicament, al pluralisme polític i a l’equilibri en la diversitat d’opinions de la societat catalana, i no reflecteixen la realitat que es constata en totes les enquestes i en els processos electorals”. Si avui es posés a debat el mateix informe, l’acord que adoptaria el CAC seria el que va defensar Figueras i el vot particular el presentaria el representant postconvergent en aquest organisme, Roger Loppacher. Loppacher ha quedat en minoria després que Yvonne Griley, la consellera de JxCat amb la que decantava les votacions a favor dels interessos dels grups independentistes, hagi estat nomenada directora general d’Afers Religiosos.

La presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, i els directors de TV3 i Catalunya Ràdio –Vicent Sanchis i Saül Gordillo– han tingut sempre a mà durant el seu mandat la carta de recórrer al CAC per defensar-se de les acusacions de biaix ideològic proindependentista dels seus mitjans. Les denúncies per la presència exagerada que hi tenen els tertulians independentistes, el paper que hi juguen Pilar Rahola i Empar Moliner o els crits de “Puta Espanya” de Jair Domínguez als programes on participa ja no quedaran amagats sota les justificacions del CAC.

Les votacions al CAC s’han decidit des de fa uns mesos pel vot de qualitat de Roger Loppacher. Després de la marxa dels consellers Eva Parera i Salvador Alsius, la direcció del Consell de l’Audiovisual ha quedat reduïda a Loppacher, Figueras i Daniel Sirera. Figueras va ser elegida amb el suport del PSC i Sirera, amb el del PP. Des de la marxa de Salvador Alsius, moltes votacions al Consell del CAC han acabat empatades. A partir d’ara aquest empat ja és impossible. L’única opció que li queda a l’independentisme és intentar entrebancar la funció d’aquest organisme, una de les funcions bàsiques del qual és “vetllar pel compliment de la normativa reguladora de l’audiovisual, en particular dels principis del pluralisme polític, social, religiós, cultural i de pensament”.

La notícia del fitxatge de Griley per la nova consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, de JxCat, ha agafat per sorpresa molts dirigents del partit que dirigeix Carles Puigdemont. En privat molts han mostrat la seva indignació i sorpresa per una decisió que els deixa sense el control d’una instància administrativa que fins ara havia aturat els cops i les denúncies pel desprestigi en què han caigut TV3 i Catalunya Ràdio els darrers anys per la seva deriva ideològica. Carme Figueras i Daniel Sirera estan preparant ja les seves propostes per unes properes reunions del CAC que prometen ser molt interessants, informativament i políticament parlant.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.