L’oposició acusa el govern de Sánchez de “trair el poble espanyol”

L'executiu manté que els indults són la millor opció per resoldre la situació de manera "constitucional i digna"

Carmen Calvo a la sessió de control del Govern espanyol

La vicepresidenta Carmen Calvo a la sessió de control del Govern espanyol

La concessió dels indults als presos del procés ha acaparat bona part de la sessió de control al govern central al Congrés dels Diputats. La vicepresidenta Carmen Calvo ha estat l’encarregada de respondre a l’oposició ja que el president Pedro Sánchez es troba de viatge a l’Argentina, i ha defensat novament els indults argumentant l’interès general existent. El PP, però, tal com ha expressat la seva portaveu Cuca Gamarra, ha acusat l’executiu de “pretendre passar d’un referèndum il·legal a un de pactat al marge de la Constitució” i considera que els indults “no tenen a veure amb la convivència d’Espanya, sinó amb el benestar del seu govern”. Calvo ha justificat la decisió de l’executiu argumentant que “la millor justícia no és sempre la millor política”, una cita de l’expresident dels Estats Units Abraham Lincoln, i ha criticat la manera d’encarar l’assumpte dels populars.

“Vostès no tenen res sobre la taula per això van a la plaça Colón de Madrid a seguir enfrontant Catalunya contra Espanya i a Espanya contra Catalunya, al que vostès han contribuit durant deu anys. Aquest govern és l’hereu del seu desastre i l’estem intentant resoldre de manera constitucional i digna”, ha respost la vicepresidenta. Calvo ha retret també al PP el que ha anomenat “la segona part de la foto de Colón”, senyalant que s’haurien de “preocupar pels companys que no acompanyaran el  diumenge a Casado”. “Valents, recullin signatures a Catalunya, mirin a la cara als catalans independentistes i no independentistes i digueu que tenen alguna sortida per a aquest país. Digeu-los-hi perquè no la tenen”, ha ultimat Calvo.

El portaveu de Vox al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, seguint la línia del PP, ha criticat que l’executiu apel·li a l’interès general “per justificar els indults vergonyants als colpistes condemnats com a pagament pel suport del govern de Pedro Sánchez” i li ha retret “que estiguin indultant als assassins més perillosos de la història d’Espanya”, en referència als presos d’ETA. Unes acusacions  que la vicepresidenta ha negat rotundament convidant-los “a que diguin qui i quan”i exigint que “deixin de mentir als espanyols”.

El també diputat popular Luis Santamaría ha anat més enllà i ha acusat el ministre de Justícia de “trair el poble espanyol concedint uns indults contra el criteri de la Fiscalia, del Tribunal Suprem i contra l’interès superior de la unitat de la nació espanyola”. El ministre Juan Carlos Campos, però, ha assegurat que “la única limitació que marca la llei és que l’indult no pot ser total amb l’informe negatiu del tribunal sentenciador”, de manera que es pot dur a terme igualment de manera parcial.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha preguntat a Campos si el govern central finalment concedirà els indults “passant per sobre de la justícia i el sentir de la immensa majoria dels espanyols”, criticant que durant la campanya electoral el partit socialista assegurés que els presos complirien íntegrament la condemna. El ministre li ha respost que “qui compleix la llei no humilia ningú”, i li ha retret els darrers resultats electorals de Cs a Catalunya i Madrid: “Diuen que el parer de la societat coincideix amb el seu, però no és així perquè les últimes vegades que s’ha cridat a la societat no han estat molt d’acord amb els seus parers”.

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha estat qui ha respost contundentment als dubtes sobre la possibilitat que l’executiu espanyol pacti un referèndum a Catalunya assegurant, després de ser preguntat pel diputat d’Unidos por Navarra, Carlos García, que el govern “no” considera que el dret a l’autodeterminació formi part de la Constitució.

(Visited 92 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari