L’Ajuntament de Tortosa tomba la moció per reinterpretar el monument franquista

Les entitats favorables a la reinterpretació consideren que s'ha menyspreat el resultat de la consulta del 2016, on un 68% dels votants es va mostrar a favor

El monument de Tortosa que commemora la victòria franquista a la Batalla de l'Ebre
El monument de Tortosa que commemora la victòria franquista a la Batalla de l'Ebre

El monument de Tortosa que commemora la victòria franquista a la Batalla de l'Ebre

La retirada del monument franquista de Tortosa continua ocasionant discrepàncies, sobretot després que aquest dilluns el ple de l’ajuntament tortosí rebutgés la moció popular que defensa la reinterpretació de la escultura. Movem Tortosa, ERC, el PSC i la CUP han votat en contra de la petició impulsada pels col·lectius Corembe i Tortosins pel Monument, mentre que JxCat ha optat per abstenir-se argumentant que s’havia de respectar el resultat de la consulta popular del 2016, on un 68% dels votants es va mostrar d’acord amb la reinterpretació del monument.

Ciutadans ha estat l’únic partit que ha votat a favor de la moció, la qual s’ha presentat acompanyada de més de 1.400 signatures de suport, tot i que finalment no ha estat aprovada. El portaveu de Corembe, Josep Otero, ha lamentat que l’Ajuntament imposi la retirada del monument que commemora la victòria del general Franco a la Batalla de l’Ebre sense respectar el resultat de la consulta i ho ha descrit com “un menyspreu a la ciutadania i un acte totalitari”.

La moció incloïa també la petició de paralitzar el procés de la retirada i en aquest sentit la portaveu de Junts, Cinta Espuny, ha argumentat que podria ser “una il·legalitat” perquè les llicències d’obres “són actes reglats” i, per tant, suposaria un acte de prevaricació. De fet, ja s’han iniciat les prospeccions del terreny on es situarà la grua per retirar el monument tot i que les obres no començaran fins el 18 de juliol, coincidint amb el 85è aniversari del cop d’Estat franquista.

El diumenge, abans que es produís el ple de l’ajuntament tortosí, unes 150 persones van manifestar-se a favor de reinterpretar el monument al·legant, tal com va comentar Otero, que “és una aposta molt oberta perquè reinterpretar-lo vol dir posar-lo en marxa amb altres conceptes on es pot sumar tothom”. Una visió oposada a la que defensen les entitats memorialistes, que consideren que la reinterpretació no és possible perquè el monument va formar part de “l’operació propagandística de la dictadura franquista per justificar la guerra i la repressió política amb una suposada pau”.

El monument en qüestió és una piràmide de ferro forjat amb una alçada de 45 metres que es va construir l’any 1966 amb motiu del 25è aniversari de la victòria franquista a la Batalla de l’Ebre, i el seu futur ha dividit les opinions dels veïns de Tortosa entre els que es mostren favorables a la seva retirada i els que consideren que caldria reinterpretar-lo i manternir-lo on es troba.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “L’Ajuntament de Tortosa tomba la moció per reinterpretar el monument franquista”

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.