La Defensora de l’Audiència de CCMA es desentén de les crítiques a la parcialitat i manca de pluralitat dels seus mitjans

Laura Baladas dirigeix des del 2014 un servei que costa més de 200.000 euros en salaris i que no recull les queixes pel sectarisme de la televisió i la ràdio de la Generalitat

La Defensora de l'Audiència de TV3, Laura Baladas, al portal de la CCMA

Laura Baladas va ser nomenada l’octubre de 2014 Defensora de l’Audiència i cap del Servei d’Atenció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La Defensora de l’Audiència és una institució que, segons el portal de la CCMA, “rep les consultes i suggeriments dels usuaris de tots els mitjans de la Corporació, atén les queixes sobre la precisió, la imparcialitat, la veracitat, el rigor, la pluralitat i l’equilibri de la programació i convida tots els professionals de la comunicació com l’audiència a un exercici de reflexió sobre el servei públic dels mitjans de comunicació en la realitat del nostre dia a dia”. Quasi set anys després del seu nomenament, Baladas no ha inclòs a cap dels seus informes les nombroses crítiques que ha rebut per part dels espectadors que es queixen de la deriva independentista de TV3 i la seva parcialitat i manca de rigor i pluralitat.

En la resposta a una pregunta parlamentària per escrit del diputat de Vox, Joan Garriga, sobre el pressupost del la Defensora de l’Audiència la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha afirmat que aquesta figura no disposa d’una partida pressupostària específica. Llorach sí que detalla, en resposta a dues preguntes més de Garriga que la plantilla de la Defensora la formen quatre persones amb uns salaris que, entre totes, superen els 200.000 euros anuals. La Defensora té un sou anual brut de 64.191 euros que, segons indica Llorach, no inclouen els complements personals de l’actual titular. Baladas ha ocupat diversos càrrecs a TV3 des del 1988. El seu equip el formen també un redactor multimèdia, que cobra 43.314 euros, un redactor (48.612 euros) i un conductor (48.616 euros).

La CCMA va crear el servei de Defensor/a de l’Audiència l’any 2008 i, juntament amb el servei d’Atenció a l’Audiència, “són la plasmació de l’exigència i el compromís amb la defensa i l’exercici dels drets de la ciutadania, i manifesten la voluntat de transparència dels mitjans de comunicació públics en tots els seus àmbits i formes. A més, són també una eina molt útil que permet conèixer millor les demandes, preferències i opinions de l’audiència i millorar, així, la qualitat de la programació”.

El darrer informe de la Defensora de l’Audiència, que correspon a l’any 2019, indica que va rebre 16.441 comunicacions a través del web i 16.009 trucades telefòniques. Els programes de TV3 que van suscitar més queixes o suggeriments per part de l’audiència van ser Tot es mou (478), Preguntes freqüents (791), Telenotícies (592), Els matins (298) i Més 324 (154).

L’informe explica que hi ha espectadors que es queixen del canvi d’horari del Més 324, per l’ús incorrecte d’algunes expressions en català o pel canvi de presentadora de Preguntes freqüents, però les crítiques a la manca de pluralitat i neutralitat de TV3 no s’hi recullen. Només cal deduir-les de la frase “s’’han rebut reaccions davant de determinats tuits personals de col·laboradors dels nostres programes, que no es fan en nom dels nostres mitjans, però de vegades això ha portat a confusió a determinats usuaris que hi veuen un vincle”.  Llegint entre línies s’entén que aquestes reaccions es refereixen a tuits com els de Jair Domínguez quan escriu “Puta Espanya” o la de molts altres redactors o col·laboradors de TV3 que fan tuits on insulten els dirigents dels partits no independentistes”. Laura Baladas, amb 33 anys a la casa, no gosa anar més enllà.

(Visited 383 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “La Defensora de l’Audiència de CCMA es desentén de les crítiques a la parcialitat i manca de pluralitat dels seus mitjans”

Feu un comentari