El Marroc critica que Espanya no accepti el separatisme català i fomenti el del Sàhara

El president Sánchez denuncia que és inacceptable atacar les fronteres espanyoles per desavinences polítiques

La crisi de relacions en Espanya i el Marroc ha pujat en intensitat després que aquest dilluns el Ministeri d’Exteriors marroquí hagi emès un comunicat en el qual li diu al govern espanyol que “no podem lluitar contra el separatisme a casa i fomentar-lo a casa del veí”, en referència a la postura espanyola de defensar el referèndum sobre l’autodeterminació del Sàhara Occidental que està reconegut per les Nacions Unides.

En aquest context, la nota del Marroc recorda que durant “la crisi catalana” el Marroc “no va optar per la neutralitat” i “va ser un dels primers a posar-se al costat de la integritat territorial i la unitat nacional del seu veí del nord de forma clara i contundent”. El Ministeri d’Exteriors marroquí apunta que les actuals desavinences entre Espanya i el Marroc no responen al fet que el líder del Front Polisario, Brahim Gali, estigui sent atès en un hospital de Logronyo.

El Marroc diu que “el fons de la crisi” amb Espanya respon a “segones intencions hostils d’Espanya respecte al Sàhara”, afegint que “la crisi no està limitada a l’assumpte d’un home”, em referència a Gali, i que aquesta crisi de relacions bilaterals “no comença amb la seva arribada ni acabarà amb la seva anada” de territori espanyol.

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha respost les declaracions del govern del Marroc afirmant que “si el que s’està dient per part del ministre d’Afers Exteriors marroquí és que ha utilitzat la immigració, és a dir, l’assalt a les fronteres espanyoles per part de més de 10.000 marroquins en 48 hores, per desavinences en política exterior, a mi em sembla inacceptable i per tant rebutjo aquestes declaracions”.

L’escalada de declaracions entre Espanya i Marroc coincideix en el temps amb les maniobres militars que nou països estan portant a terme al Marroc, entre els quals hi ha els Estats Units, . Es dona la circumstància que una de les darreres decisions que va prendre Donald Trump en el càrrec de president nord-americà va ser la de reconèixer la sobirania del Marroc en el territori de l’excolònia espanyola del Sàhara, i com a contrapartida Rabat, defensor de la causa palestina, havia d’establir relacions diplomàtiques amb Israel.

Segons fonts diplomàtiques espanyoles, el Marroc se sent fort amb l’aliança amb els Estats Units i pretén forçar als principals països de la Unió Europea a què també reconeguin la seva autoritat sobre el Sàhara, i d’aquí la pressió de les darreres setmanes a Espanya.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.