Cs reclama al ple de la Diputació que la XAL posi al dia el seu portal de transparència

Fa quasi un any que no l’actualitza i impossibilita conèixer els darrers dos contractes firmats per Marcela Topor, l’esposa de Carles Puigdemont

Portal de la Transparència de la XAL, estancat al segon trimestre de 2020

El portaveu del grup de Ciutadans a la Diputació de Barcelona, Salvador Tovar, va denunciar, ahir,  al ple de la corporació provincial que la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que gestiona els seus mitjans de comunicació, fa pràcticament un any que no actualitza les dades dels contractes que realitza. Tovar va lamentar, en el prec que ha fet arribar a la presidenta de la Diputació, Núria Marín, que “en relació a la contractació, la informació més actual correspon al segon semestre de 2020” i també es va queixar que “en l’apartat de contractació no podem accedir a la informació relativa al primer trimestre de 2021. A més, simplement podem consultar balanços de situació sense la més mínima explicació pels ciutadans que volen realitzar una consulta” i que “en l’apartat d’informació laboral no existeixen dades relatives a personal ni retribucions de 2021”.

Aquest desinterès dels gestors de la XAL en actualitzar aquestes informacions impedeix saber com i quan s’han renovat els dos contractes que se suposa que ha firmat amb aquesta entitat en el darrer any Marcela Topor, l’esposa de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Topor cobra 6.000 euros mensuals de la XAL per dirigir i presentar un programa setmanal d’entreteniment, realitzat en llengua anglesa: The Weekly Mag. L’última dada que figura a l’Espai de Transparència de la XAL dels contractes que ha signat amb Topor són els 36.000 euros que va cobrar per fer The Weekly Mag entre l’1 de gener i el 30 de juny del 2020. Des de que va estrenar el programa, l’abril del 2018, aquests contractes s’han renovat cada sis mesos. Com que continua fent els programes tots els dissabtes, cal suposar que Topor n’ha firmat dos i que el darrer conclou el proper 30 de juny.

Tovar va instar els membres del Consell d’Administració de la XAL “que adoptin immediatament, a través de la Gerència, les mesures necessàries per garantir la transparència de la Societat Mercantil, així com disposar la informació de manera clara i comprensible per qualsevol ciutadà que vulgui realitzar una consulta”. Al ple de la Diputació de Barcelona del mes passat, aquest diputat va presentar una moció perquè la XAL no renovi el contracte de Marcela Topor. Va denunciar que el seu sou està molt per sobre del que cobra la resta de treballadors d’aquesta entitat i que el cost  de The Weekly Mag –uns 300.000 euros anuals- no justifica la seva continuïtat, vista la mínima audiència que té. La moció només va comptar amb els sis vots dels diputats de Cs i el PP. En contra hi van votar els del PSC, JxCat i En Comú Guanyem. Es van abstenir els d’ERC i el de Tot per Terrassa.

A l’Espai de transparència de la XAL s’hi diu que “posa a disposició de la ciutadania informació rellevant relativa als seus àmbits d’actuació com a garantia d’una gestió responsable. Aquesta informació, sempre actualitzada i fàcilment accessible, és un mecanisme de transparència amb l’objectiu de millorar la gestió i competitivitat de l’entitat, així com incidir en la seva independència, neutralitat i objectivitat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides