Saül Gordillo, l’aposta d’ERC per presidir la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

El nom de l’actual director de Catalunya Ràdio topa amb més reticències perquè obtingui el càrrec per part de JxCat que del PSC

Saül Gordillo, en una entrevista a Catalunya Ràdio, l'emissora que dirigeix

L’actual director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, és el candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya per accedir a la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que actualment ocupa, en funcions, Núria Llorach. La seva candidatura pot ser avalada també pel PSC i, per contra, topa amb reticències per part dels socis d’ERC al govern de la Generalitat: JxCat. Els sectors més radicals del partit que dirigeix Carles Puigdemont no li perdonen a Gordillo que es negués a assumir la responsabilitat de passar per antena els anuncis institucionals de la convocatòria del referèndum sobre la independència de Catalunya que es va celebrar l’1 d’octubre del 2017.

A més, Núria Llorach, que pertany al món postconvergent, va intentar cessar Gordillo com a director de Catalunya Ràdio quan Mònica Terribas va anunciar que renunciava a continuar dirigint i presentant el programa matinal de l’emissora perquè les seves relacions amb ell “grinyolaven”. Llorach va arribar a posar a votació del Consell de Govern de la CCMA la seva proposta de cessament de Gordillo però no se’n va sortir perquè no va obtenir la majoria suficient, entre altres raons perquè Rita Marzoa, consellera en representació d’ERC, s’hi va oposar.

El camí perquè Gordillo arribi a la presidència de la CCMA, però, és encara llarg. Primer s’han de nomenar els set membres del seu Consell de Govern, que han de ser “persones amb mèrits professionals rellevants”. Gordillo passaria aquesta prova, que seria un obstacle insalvable per alguns del consellers actuals, tots ells amb el mandat caducat. Aquest set membres han de ser elegits pel Parlament, per una majoria de dos terços i a proposta de, com a mínim, tres grups parlamentaris. Prèviament a la presentació de les propostes, els grups parlamentaris han d’haver escoltat les entitats i els grups més rellevants del sector audiovisual de Catalunya. Finalment, el Parlament ha d’enviar al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) la llista de candidats perquè aquest organisme “en verifiqui la idoneïtat”.

El CAC també s’ha de renovar. Per tant, o bé l’elecció dels consellers de la CCMA han d’esperar a ser nomenats a la constitució del nou CAC o han de passar pel sedàs de l’actual. És possible que els dos processos es facin simultàniament al Parlament. De fet, les negociacions entre els tres partits que sumen els dos terços de la càmera necessaris per elegir els nous consellers del CAC i de la CCMA estan estretament relacionades. Caldrà veure fins on arriba el ressentiment de JxCat contra Gordillo per saber si, finalment, acabarà presidint la CCMA.

Un cop formats els consells de govern del CAC i la CCMA s’ha de convocar un concurs públic per escollir els directors de TV3 i Catalunya Ràdio. Per tant, Gordillo té per davant, encara, una bona temporada al davant de l’emissora de ràdio de la Generalitat. I Vicent Sanchis al davant de TV3.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides