El nou portal de la CCMA sobre la història de TV3 s’il·lustra amb cartells del Consell per la República

El viatge virtual és un recull del procés independentista dels darrers anys amb Puigdemont de protagonista estel·lar

Propaganda del Consell per la República Catalana al nou portal digital de TV3, VIVIM

El projecte VIVIM, que proposa reviure de forma virtual la història recent a partir de les informacions que ha anat emetent TV3 des de la seva creació el 1983, és des de les que corresponen a l’any 2009 un recorregut pels fets més destacats del procés independentista. L’any 2009 es fa ressò ja de la primera consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont és el protagonista destacat dels vídeos que inclou. Hi apareix, fins i tot, en l’entrevista que li va fer Andreu Buenafuente el 2016. Cada any està il·lustrat amb imatges i cartells. El 2018 incorpora tres enormes cartells del Consell Català per la República presidit des de Bèlgica pel propi Puigdemont.

A cada planta d’aquest programa virtual, que simbolitza un ascensor que puja i baixa en funció de l’any que es vol visitar, hi ha cinc vídeos amb informacions destacades d’aquells 365 dies i tres cartells idèntics amb una imatge que els creadors de contingut de VIVIM consideren representativa d’aquest període. El 2016 aquests cartells recorden Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, que va morir el 14 de febrer d’aquell any.

Els cinc vídeos del 2017 estan dedicats a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, la proclamació posterior de la independència, les caretes dels programes d’aquell any, l’ascens a l’Everest de Kilian Jornet i el programa Joc de cartes. La imatge que es repeteix tres cops és la de la manifestació contra els atemptats del 17 d’agost, amb el lema No tenim por.  No hi ha vídeo, però, d’aquests atemptats i la seva repercussió política i social. El vídeo de la consulta, que recull el debat que es va fer aquella nit a TV3 i una profusió d’imatges de l’actuació policial, va acompanyat d’un text en el qual s’afirma que “el diumenge 1 d’octubre se celebra el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. La ciutadania respon democràticament i pacíficament. L’estat espanyol respon amb violència policial fora mida”. Pel que fa al vídeo de la proclamació de la independència, les imatges d’alegria i suport als carrers i de l’acte que es va celebrar a l’escalinata del Parlament, apareixen al costat del text “el Parlament de Catalunya ha declarat la República Catalana en forma d’estat independent. Però Mariano Rajoy acaba d’anunciar el cessament del president de la Generalitat”.

El 2018, entre els tres grans cartells del Consell per la República Catalana, s’hi pot veure un vídeo titulat La persecució judicial per Europa contra el president Puigdemont i un altre sobre la retirada “d’una obra sobre presos polítics a Arco”. El 2019, el tema polític que resum l’any a Catalunya, segons els responsables de VIVIM, és que Puigdemont i Comín recullen l’acreditació d’eurodiputats. No hi ha vídeo relatiu a la sentència del Tribunal Suprem als dirigents independentistes imputats per la seva participació en l’organització del procés i la consulta de l’1 d’octubre de 2017. El 2020, a part dels vídeos dedicats a la pandèmia, l’única notícia amb la qual es resumeix l’any és Dimissió de Bartomeu i escàndol Barçagate. Probablement en aquesta selecció hi hagi tingut a veure que l’empresa Vysion, del grup Mediapro, intervé en aquest projecte i el directiu d’aquest grup Jaume Roures manté plets judicials amb Josep Maria Bartomeu.

La CCMA va donar a conèixer l’existència d’aquest programa, el passat 3 de maig, mitjançant un comunicat de premsa en què el definia com “una iniciativa d’àmbit català que proposa un pilot on poder gaudir d’una experiència virtual única: viatjar de forma immersiva en el temps amb un ascensor virtual que transportarà els usuaris als moments més emblemàtics de la història de TV3, des dels seus inicis”. L’ha finançat el departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, fins ahir dirigit per Ramon Tremosa, a través d’ACCIÓ-Agència per la Competitivitat de l’empresa. El consorci del projecte està format per i2Cat, que el coordina, el Centre de Visió per Computador (CVC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Eurecat i l’empresa Vysion.

“La participació de TV3 consisteix en l’aportació dels requeriments tècnics i artístics, així com la definició de les eines que permetran potenciar la creació, distribució i consum de continguts audiovisuals immersius i interactius. Alhora TV3 també col·labora en la coordinació, el desplegament i l’execució dels pilots del projecte, oberts al consum públic, que ajuden a analitzar i mesurar els resultats amb l’objectiu de maximitzar l’impacte en el sector audiovisual”, s’explica a la nota difosa per la CCMA, que especifica que VIVIM estarà operatiu fins el desembre del 2022.

(Visited 449 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari