El 18 de juliol comença el desmuntatge del monument franquista de Tortosa

La data coincideix amb el 85 aniversari del cop d'estat del general Franco

Monumento franquista en Tortosa
Monument franquista a Tortosa

El govern de la Generalitat ha posat una data simbòlica per a iniciar els treballs de desmuntatge del monument que hi ha a Tortosa i que commemora la victòria de les tropes franquistes en la Batalla de l’Ebre de la Guerra Civil Espanyola. La data d’inici del desmuntatge és el 18 de juliol, la mateixa data de l’inici del cop d’estat del general Franco, del qual ara es compliran 85 anys.

La directora General de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, en declaracions a l’ACN afirma que la data té una important càrrega simbòlica, tot i que també reconeix que és una bona època de l’any per treballar en la zona del riu Ebre on hi ha el monument. Domènech ha declarat que “el monument representa una anomalia democràtica i és un insult a víctimes, als seus familiars i a tots els demòcrates, i el 18 de juliol és un bon dia per posar-hi remei”.

Està previst que el pròxim 2 de juny es faci l’acte administratiu de l’inici de les obres de desmuntatge del monument franquista de Tortosa i que l’endemà comenci l’estudi geotècnic per determinar la zona on s’ha d’instal·lar la grua que ha de retirar el monument. Està previst que es repeteixi l’estudi geotècnic un mes després i es començarien els treballs de pavimentació de l’espai i la col·locació de la grua. Si es compleixen els terminis previstos, a principi d’agost hauria d’estar retirat totalment el monument franquista de Tortosa.

La responsable de Memòria Democràtica considera que les accions judicials en contra de la retirada del monument per part d’entitats com el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa (Corembe) no prosperaran. Un cop retirat el monument franquista, el govern de la Generalitat té previst que l’espai on hi havia el monument passi a ser una zona on s’expliqui el debat que ha generat la retirada del mateix. També té previst fer una exposició itinerant temporal per Catalunya que expliqui tot el procés de retirada.

(Visited 387 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “El 18 de juliol comença el desmuntatge del monument franquista de Tortosa”

  1. Menuda parafernalia para desmontarlo.
    Con lo fácil que es, utilizar un par de operarios con sopletes y cinturones de seguridad encaramados al monumento y una barca a sus pies para recoger lo desmontado poco a poco, y en 8 horas el monumento ha desaparecido y a coste irrisorio
    NO COMMENT

    Respon

Feu un comentari