Jordi Pujol va escriure a mà una carta l’any 2001 en què reconeixia que tenia un compte secret a Andorra

La Fiscalia ha incorporat a l’acusació contra el clan familiar una comunicació de l’aleshores president de la Generalitat a la Banca Reig

Carta manuscrita de Jordi Pujol on reconeixia que tenia un compte secret a la banca andorrana

El 4 de maig del 2001, Jordi Pujol, aleshores president de la Generalitat, va firmar una carta adreçada a la Banca Reig en la qual reconeixia que era el propietari del compte corrent 63810 d’aquesta entitat. En aquesta carta, Pujol, que es presentava com a “propietari del compte”, demanava “que en cas de la meva defunció tot el que hi hagi en l’esmentat compte ha de passar a la Sra. Marta Ferrusola i Lladós”. Aquest document consta en l’escrit d’acusació de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat organitzada  en el cas que afecta el clan familiar de l’expresident , presentat el passat dia 7 de maig.

Els advocats de la defensa de l’expresident addueixen que aquest compte era propietat seva perquè li ho va demanar el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, que volia ocultar part dels seus diners a la seva esposa, Mercè Gironès, de qui s’estava divorciant.  Aquest argument se suma al d’imputar l’origen dels diners que la família Pujol va amagar a l’estranger durant molts anys a una deixa que hauria fet Florenci Pujol, pare de l’expresident, al seu fill perquè hi pogués recórrer si la situació política a Catalunya es complicava. La defensa no ha aportat cap document que justifiqui l’existència d’aquesta deixa i a la Fiscalia li xoca l’explicació que Jordi Pujol creés el compte per amagar diners del seu primogènit. Quina necessitat tenia Jordi Pujol Ferrusola d’ocultar diners a la seva esposa creant un compte precisament al seu pare, que en aquell moment era president de la Generalitat? No hauria estat més lògic col·locar-los en els comptes que tenien la seva mare o els seus germans a Andorra?

L’escrit d’acusació de la fiscal Belén Suárez recull també el document entregat per Jordi Pujol Ferrusola a la Banca Reig, firmat a Andorra la Vella i amb data del 21 de setembre del 2000, en el qual reconeix que és titular del compte 63810 “amb caràcter estrictament fiduciari, és a dir per compte i en interès exclusiu d’un tercer”. “El real propietari dels bens dipositats en el compte bancari referenciat és el senyor Jordi Pujol Soley”, explicita i afegeix que “vulguin prendre nota que, en cas de la seva defunció, el saldo en ell existent passi a favor dels seus hereus, els quals, per a poder ser informats de la situació del dit compte i per a poder disposar del saldo objecte del mateix, hauran de comparèixer personalment prop de les vostres oficines i presentar el Certificat de la seva defunció”. La Banca Reig i el Banc Agrícola i Comercial d’Andorra es van fusionar el 2001 i van crear una nova entitat financera, Andbank.

El compte a nom de Jordi Pujol i Soley, obert aquell 21 de setembre de 2000 es va tancar el 30 de desembre del 2010. Es va obrir amb un ingrés de 307 milions de pessetes.  La fiscal detalla operacions financeres que van permetre l’ingrés de més diners en aquest compte, procedents tant d’Andorra com d’Espanya. Com a conseqüència d’aquestes operacions, la Fiscalia acusa a Jordi Pujol Soley d’associació il·lícita i de blanqueig de capitals i li demana quatre anys de presó i una multa de 200 euros diaris durant 24 mesos pel primer delicte i cinc anys de presó i una multa en funció dels diners que va ocultar a Hisenda pel segon. A més, demana que se l’inhabiliti durant dos anys. Jordi Pujol complirà 91 anys el proper 10 de juny.

(Visited 816 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari