ERC i JxCat pacten i es reparteixen les catorze conselleries del nou govern català

La vicepresidència de la Generalitat estarà en mans de Junts i hi haurà set consellers i set conselleres

La por a un possible càstig per part de l’electorat a una repetició d’eleccions ha provocat que finalment ERC i JxCat hagin signat un acord de govern que garanteix la investidura del republicà Pere Aragonès i facilita l’entrada dels exconvergents en el pròxim executiu de la Generalitat de Catalunya. El mateix Aragonès ha afirmat que “la ciutadania, i nosaltres mateixos, no acceptaríem de cap de les maneres la possibilitat d’una repetició electoral que posaria en risc aquesta majoria que hem assolit”.

Pere Aragonès ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, als jardins del Palau Robert de Barcelona. Tots dos han escenificat l’acord assolit in extremis entre les dues formacions independentistes majoritàries per desencallar la investidura del nou president de la Generalitat i evitar una nova convocatòria electoral al Parlament de Catalunya. La possibilitat de tornar a convocar eleccions ha estat present fins aquest darrer cap de setmana, donat que ERC havia anunciat que finalment havia decidit formar govern en solitari per manca de consens amb els exconvergents.

En la roda de premsa on s’ha presentat públicament l’acord assolit entre republicans i exconvergents, Aragonès ha explicat que el seu nou executiu tindrà catorze conselleries i que estaran dirigides paritàriament per set homes i set dones. L’encara vicepresident de la Generalitat ha explicat que precisament aquesta responsabilitat, la vicepresidència del govern català, passarà ara a mans de JxCat.

Jordi Sànchez, en la seva intervenció, ha afirmat que l’acord no ha estat la victòria de ningú ni la derrota de ningú. Sànchez ha dit que “en tota negociació, i més quan acaba tenint projecció pública, hi ha la temptació d’uns o altres de saber: ui, aquest ha guanyat, aquest ha perdut…, escolteu aquest acord, com tots els acords, representen la voluntat de buscar el comú denominador”. El dirigent de JxCat ha assegurat que aquest “no és un acord que faci que un o altre sigui derrotat o surti victoriós, l’acord és la victòria del 52% de l’independentisme”.

Pel que fa al repartiment de cadires del nou executiu d’Aragonès, de les catorze noves conselleries, es farà a parts iguals. Així, ERC tindrà set departaments i els altres set estaran en mans de JxCat. Ara n’hi havia tretze, dels quals sis estaven en mans dels republicans. TV3 ha avançat que amb el nou repartiment, el Departament d’Interior, fins ara en mans de Junts, passarà a ERC, que assumirà aquesta responsabilitat per primera vegada. Els republicans també es faran càrrec del Departament de Cultura i conservaran el d’Educació. ERC també dirigirà el Departament de Feminismes i Igualtat, de nova creació. I mantindrà dos departaments dins dels quals hi ha canvis: un serà Empresa i Treball, i l’altre serà Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació.

JxCat assumirà els departaments d’Economia i Hisenda, Salut, Acció Exterior i Justícia, que fins ara estaven en mans d’ERC. Es dona la circumstància que alguns departaments, a més, es fusionen o canvien de nom. Així, el nou Departament de Presidència sumarà les competències de Relacions Institucionals, Administració i Funció Pública, i l’Oficina per al pla pilot de la Renda Bàsica, resultant del pacte amb la CUP. Junts també dirigirà el Departament de Polítiques digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, el Departament de Recerca i Universitats, i el Departament de Drets socials.

Pel que fa als noms propis que poden estar al nou executiu de Pere Aragonès, també ha transcendit que tot a punt que Elsa Artadi, de JxCat, serà la nova vicepresidenta i consellera d’Economia i Hisenda. Laura Vilagrà, d’ERC, podria ser la consellera de Presidència. El conseller en funcions d’Interior, Miquel Sàmper, podria assumir la cartera de Justícia. També podria continuar al govern Damià Calvet, com a conseller de Polítiques digitals i Infraestructures. En aquestes quinieles s’apunta que el fins ara secretari de Salut Pública i director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon, podria ser el nou conseller de Salut. I que l’excap de gabinet de Carles Puigdemont, Josep Rius, podria ser el nou conseller d’Acció Exterior.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides