El PSC i ERC, els grans beneficiats si es repeteixen les eleccions catalanes

Dues enquestes apunten a una victòria socialista, mentre que els republicans augmentarien l'avantatge sobre Junts

Una repetició electoral a Catalunya ampliaria l’avantatge de PSC, vencedor dels comicis del 14F, reforçaria ERC, que tornaria a superar JxCat a les urnes, i debilitaria el vot independentista, segons dues enquestes que publiquen El Periódico i La Vanguardia.

Segons el sondeig elaborat per GAD3 per a La Vanguardia i realitzat entre l’11 i el 12 de maig, la paràlisi independentista a la formació de govern beneficiaria el PSC, que aconseguiria una estimació de vot de més del 25% i 36 escons, tres més que ara. ERC aconseguiria 35 diputats, dos més, i JxCat pujaria un, fins als 33 escons.

L’enquesta deixa fora de l’hemicicle a Ciutadans, que ara té 6 escons, i aquests vots anirien en la seva major part al PP, que passaria de 3 a 8 diputats, els mateixos que la CUP, que perdria un, i Vox, que en perdria tres. Per la seva banda, els comuns obtindrien 7 parlamentaris, davant els 8 que tenen ara.

El vot de signe independentista registraria un cert retrocés i se situaria en el 50%, gairebé un punt i mig menys que el 14F. No obstant això, el lleuger ascens d’ERC (35 escons) i Junts (33) permetria a les dues principals formacions independentistes reunir per si soles la majoria absoluta al Parlament, amb un total de 68 diputats, sense necessitat de comptar amb la CUP.

L’enquesta d’El Periódico, elaborada per GESOP, augura un pitjor resultat per JxCat, que seria la formació que més retrocediria respecte als comicis de febrer. Segons aquest sondeig, el principal beneficiat seria el PSC, que aconseguiria entre 37 i 38 escons, ara en té 33, mentre que ERC, empatada actualment amb els socialistes, també creixeria, aconseguint entre 34 i 36 parlamentaris. JxCat, que ara té 32 escons, baixaria fins a una forquilla d’entre 25 i 27 diputats.

L’enquesta estima que Vox (ara 11 diputats), la CUP (9) i En Comú Podem (8) mantindrien, més o menys, els seus actuals resultats. En canvi, Ciutadans cauria dels 6 diputats actuals a 3-4 i el PP doblaria el seu resultat, passant de 3 a 5-6.

Amb aquests resultats, la majoria independentista oscil·laria entre 68 i 73 diputats, quan actualment és de 74. L’independentisme podria tornar a intentar un acord, però ja no podria exhibir una victòria també en vots, ja que del 50,1% assolit al febrer passaria al 48,3%.

(Visited 95 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari