El laboratori d’immunologia que Grífols projecta a Andorra aixeca suspicàcies

Estarà especialitzat en la investigació de les “malalties infeccioses emergents”

Pla obert on es veu una imatge virtual de l'edifici que es construirà per acollir un centre de recerca en immunologia a Ordino (Andorra). Imatge del 28 d'abril de 2021 (Horitzontal).

La multinacional Grífols ha arribat a un acord amb el Govern d’Andorra per construir un nou centre de recerca, especialitzat en immunologia, a la parròquia (municipi) d’Ordino. Aquest laboratori, que portarà per nom Pyrenees Immunology Research Center (Pyirc), es dedicarà a investigacions relacionades amb malalties autoimmunes, càncer i malalties infeccioses emergents.

La implantació del Pyirc es fa a través d’una joint venture en la qual participen Grífols (80%) i l’agència pública Andorra Desenvolupament i Inversió (20%). El Govern aporta els terrenys on estarà ubicat el laboratori, i la inversió anunciada és de 25 milions. Està previst que entri en funcionament l’any 2023.

Les autoritats andorranes s’han felicitat amb grans escarafalls de l’arribada d’aquesta multinacional catalana, que encaixa amb el nou model econòmic que es vol implementar al Principat, més enllà del comerç i del turisme de masses, com fins ara.

Però, a la vegada, també han sorgit algunes veus que discrepen del triomfalisme oficial i demanen la màxima transparència, ja que consideren que pot ser un projecte potencialment perillós. Especialment, el que provoca inquietud és que el laboratori Pyirc es dedicarà a la recerca de les “malalties infeccioses emergents” i, a partir del terrible impacte de la covid-19, hi ha qui es pregunta què vol dir exactament això.

En uns articles publicats al diari Altaveu, l’economista i exconseller general Eusebi Nomen ha plantejat alguns interrogants sobre el futur laboratori andorrà de Grífols. Per exemple, remarca que aquest centre tindrà la categoria de risc biològic 3 (sobre un màxim de 4), segons la qualificació establerta per l’Organització Mundial de la Salut.

També sospita que aquest laboratori serà, en realitat, un centre d’assajos que Grífols utilitzarà per fer les proves de les investigacions que desenvolupen els científics de la multinacional en altres indrets. Si això és així, hi hauria raons per estar molt preocupat. En aquest sentit, la consellera general Carine Montaner ha presentat dues preguntes al Govern de Xavier Espot per tal que doni la màxima informació sobre el projecte i l’acord signat amb Grífols.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides