L’empresa catalana s’enfonsa per la crisi de la covid-19

Més de 1.000 empreses presenten concurs de creditors el 2020

Oficina de Treball
Oficina de Treball

La crisi socioeconòmica de la covid-19 s’ha acarnissat a Catalunya, i les dades ja són preocupants. 1.010 empreses catalanes s’han declarat insolvents i han presentat un concurs de creditors. Després de Catalunya, i a una certa distància, es troben Madrid, amb 818 empreses i València amb 631.

Les xifres, però, representen un 14% menys de les empreses que es van declarar en fallida el 2019, però aquesta dada no s’ajusta a la realitat segons explica Carlos Pavón, soci director de Gaula Abogados, especialistes en insolvència empresarial: “Davant la greu crisi de la covid s’esperava una allau de sol·licituds de concurs de creditors el 2020, però les moratòries promogudes pel govern (central) concedeixen temps a les empreses abans de fer front a una inevitable situació d’insolvència”. Veus del sector ja han advertit de l’augment d’empreses zombies, és a dir, inviables, però que continuen rebent els ajuts que les mantenen amb vida.

Des del març del 2019, quan es va decretar l’estat d’alarma, el govern central ha estès en cinc ocasions la moratòria concursal a través d’ajudes a ERTO, amb l’objectiu d’alleugerir els costos de personal a les empreses. La darrera data aprovada pel Reial Decret, s’estén fins al 31 de desembre del 2021. L’executiu central ha destinat més de 1.100 milions d’euros pels ERTO, però els especialistes en insolvència empresarial preveuen una allau de concursos de creditors quan acabin les moratòries, ja que aquests ajornaments no aconsegueixen solucionar el problema sinó únicament posposar-ho. Les empreses més joves, de menys de vuit anys, i les més antigues, amb més de vint anys, són les que més s’han acollit en aquest recurs del concurs de creditors. Per sectors, la construcció i el comerç són els que més s’han declarat en fallida.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari