Banc Ciutadà Europeu: un procés consultiu sobre l’estratègia del BCE

Per primera vegada en la història un Banc Central s’obre a les opinions dels seus ciutadans. Aquesta oportunitat no s’ha de desaprofitar, fins i tot encara que vostè no sàpiga què fa el Banc Central Europeu (BCE ). És un bon moment per aprendre-ho i opinar sobre la manera com fa les coses, ja que té una rellevància enorme en l’economia i la societat.

El Banc Central Europeu té molt poder. Les seves decisions repercuteixen en el preu de l’habitatge, la desigualtat, l’ocupació i el canvi climàtic. Malgrat aquest enorme poder, la ciutadania no pot exigir-li responsabilitats directament, ja que és una de les institucions menys democràtiques i més opaques d’Europa.

Successos recents estan marcant una agenda de canvi en política monetària a la qual el nostre colossal banc central està reaccionant pesadament. Des de fa poc més d’una dècada, els bancs centrals han emprès polítiques monetàries no convencionals com els rescats bancaris o les injeccions de liquiditat mitjançant la flexibilització quantitativa, ha sorgit el bitcoin i la tecnologia de cadena de bloc, les criptomonedes i els criptoactius, hem entrat en tipus d’interès negatius, el Banc Central de la Xina ha tret la seva moneda virtual, i Facebook també ha anunciat que ho faria. Aquests esdeveniments són inaudits i han provocat un canvi d’estratègia del BCE que s’escometrà ben aviat.

Cal tenir en compte que la revolució digital encara no ha canviat de forma substancial la manera com funciona el sistema monetari i financer. És cert que la digitalització està afectant l’operativa del sistema bancari, eliminant milers de llocs de treball, però digitalitzar els procediments actuals, que porten dècades funcionant, no vol dir aprofitar les veritables possibilitats de la tecnologia per transformar positivament el sistema, per organitzar-la de manera diferent, igual que penjar a la web el fulletó en PDF no és digitalitzar una empresa. La digitalització, el potencial de la qual és enorme per transformar aspectes clau, com la transparència en la informació, la traçabilitat en els pagaments, i altres mecanismes que contribueixen a crear i gestionar la confiança o el risc, pot obrir la porta a noves formes de funcionament del sistema monetari, que és com el sistema operatiu de l’economia.

No obstant això, la majoria de la gent segueix sense saber com funcionen els diners i el crèdit. Per tant no pot concebre altres formes de funcionament ni demanar políticament un canvi. Per això aquest procés és tan important, perquè en el fons, la qüestió de com es posen en circulació els diners afecta profundament la distribució de la renda i la riquesa.

La neutralitat dels diners no existeix. Per exemple, està demostrat que les polítiques de compra d’actius que els bancs centrals van posar en marxa després de la crisi del 2008 van fer pujar els preus de l’habitatge (i de molts altres actius). Així, en termes relatius, els propietaris d’habitatges van sortir beneficiats d’aquesta mesura, i els no propietaris en van sortir perjudicats: zero neutralitat.

Susana Alonso

El Banc Ciutadà Europeu és un projecte liderat per l’ONG Positive Money, de Bèlgica, que forma part del Moviment Internacional per a la Reforma del Sistema Monetari (IMMR per les sigles en anglès) i ha estat finançat per la Comissió Europea. Se celebrarà a cinc països en total: França, Espanya, Itàlia, Alemanya i Holanda, i està dissenyat perquè l’opinió dels ciutadans europeus pugui influir directament en el sistema de supervisió i regulació bancària de l’Eurozona, que ens pertany a tots.

Durant poc més d’un mes, hi haurà cinc seminaris de formació en línia de lliure accés sobre polítiques monetàries i financeres i sobre el funcionament del BCE , en què participaran experts, eurodiputats i activistes, amb els quals els ciutadans podran debatre. També es podrà accedir a la plataforma en línia www.europeancitizensbank.eu en la qual, amb registre previ, es podran fer propostes, suggerir preocupacions a tenir en compte, i donar suport a les d’altres. I finalment, diversos participants podran intervenir en una assemblea de deliberació.

Les conclusions d’aquesta assemblea seran lliurades al BCE perquè les tingui en compte en el procés de revisió de la seva estratègia futura.

 

(Visited 123 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari