El govern d’ERC en solitari posa en perill la continuïtat d’uns 140 alts càrrecs de JxCat

Joan Maria Piqué, Jaume Clotet, Antoni Molons, Aleix Clarió, Martí Anglada, Ferran Falcó, Gorka Knorr o Víctor Cullell poden deixar de cobrar uns sous anuals d’entre 60.000 i 117.000 euros

Joan Maria Piqué, Jaume Clotet, Antoni Molons, Aleix Clarió, Martí Anglada i Ferran Falcó, alts càrrecs actuals del govern de la Generalitat

Si JxCat no entra en el futur govern de la Generalitat, com fa preveure l’anunci d’ERC de la seva voluntat de governar en solitari, el partit que presideix Carles Puigdemont pot perdre, a més dels titulars de sis conselleries que té actualment, prop de 140 alts càrrecs d’aquests departaments. Els sous que podrien deixar de cobrar aquests alts càrrecs que perdrien el seu lloc de treball a l’executiu català oscil·len entre els 30.398 euros que cobren algunes secretàries del Departament de Presidència i els 117.453 euros que ingressen el secretari del Govern, Víctor Cullell, o Ferran Requejo, director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern. La major part dels salaris d’aquests alts càrrecs, però, se situen entre els 70.000 i els 90.000euros. Té més números per sortir del govern Víctor Cullell que Ferran Requejo, ja que aquest darrer sempre ha mantingut bones relacions amb ERC.

Cullell i Requejo cobren més que els consellers, el sou dels quals és de 115.517 euros. A més d’ells dos, també reben 117.543 euros a l’any Meritxell Masó, secretària general de la Presidència, Francesc Esteve, director del Gabinet Jurídic de la Generalitat i Pau Villòria, comissionat de la Presidència per al desplegament de l’Autogovern. L’actual secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, cobra igual que els sis consellers que es quedaran sense sou oficial: Meritxell Budó, Damià Calvet, Miquel Sàmper, Àngels Ponsa, Ramon Tremosa i Jordi Puigneró.

En total, al govern de la Generalitat hi ha 149 alts càrrecs vinculats a les sis conselleries que fins ara han estat en mans de JxCat, inclosos els seus titulars. Uns quants d’aquests alts càrrecs continuaran al seu lloc de treball independentment de si JxCat no té representació al proper govern. Els caps de les oficines dels expresidents no han de patir per la seva continuïtat. En aquest grup hi trobem Josep Lluís Alay, responsable de l’oficina de Carles Puigdemont, Pere Cardús, responsable de la de Quim Torra, Maria-Reis Quinzaños, de la d’Artur Mas, i Jordi Menéndez, de la de José Montilla. Tots ells cobren 105.676 euros a l’any. Alguns dels alts càrrecs que molt probablement abandonaran els seus despatxos si els titulars dels departaments on treballen deixen de ser representants de JxCat porten molts anys a l’administració de la Generalitat. Per tant, si es queden sense feina podran passar una llarga temporada cobrant un bon subsidi d’atur.

Presidència és el departament que compta amb més alts càrrecs: 61, si s’inclou la seva titular; ara per ara, Meritxell Budó. Entre ells hi trobem cares o noms coneguts com els d’Antoni Molons –el ‘tal Toni’ del judici de l’1 d’octubre de 2017-, secretari de Comunicació del govern i mitjans de comunicació, amb una remuneració de 91.242 euros, Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern, amb el mateix sou, Martí Anglada, coordinador internacional de Comunicació i Relacions Públiques (79.917 euros) o Manuel Manonelles, que va ser cessat com a delegat de la Generalitat a Suïssa després de ser acusat d’assetjament laboral però que va ser repescat per Meritxell Budó, el febrer de l’any passat, també amb un sou de 79.917 euros. A Presidència perillarà la continuïtat de Mònica Osàcar (66.120 euros), filla de l’extresorer de CDC Daniel Osàcar, acusat de participar a la trama de corrupció del 3%, que fa dos anys que hi treballa com a assessora en matèria de comunicació digital. I caldrà veure què passa amb el delegat del govern de la Generalitat a Madrid, Gorka Knorr (91.242 euros).

Territori i Sostenibilitat disposa de conseller, Damià Calvet, i vint alts càrrecs, entre els qual hi ha Ferran Falcó, home que ha tingut tota mena de responsabilitats al món convergent i que ara és secretari general del departament, amb un sou de 91.242 euros. Empresa i Coneixement, departament dirigit per Ramon Tremosa, té dinou alts càrrecs. Allí hi va anar a parar Joan Maria Piqué, el setembre de l’any passat, després de passar per diversos departaments del govern; el darrer dels quals, Interior. Ara està cobrant 69.979 euros. Jordi Puigneró ha tingut, com a conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, disset treballadors d’alt nivell al seu organigrama. En aquest departament hi trobem Aleix Clarió, que es va fer famós en filtrar un discurs de Josep Antoni Duran i Lleida quan treballava a Unió Democràtica, acció que li va costar l’expulsió del partit. Després de ser community manager de l’Ajuntament de Girona quan el presidia Carles Puigdemont, ara cobra 57.466 euros per fer d’assessor en comunicació digital, un càrrec que, com es veu, apareix a diversos departaments.

Miquel Sàmper té a Interior catorze alts càrrecs de confiança mentre que Àngels Ponsa en té un menys a Cultura. Tot i ser el departament que té menys alts càrrecs que en depenen directament, Cultura posa i treu els directors d’organismes com l’Institut de les Lletres Catalanes, l’Institut Ramon Llull o l’Institut Català d’Empreses Culturals, la qual cosa fa que els seus responsables actuals estiguin especialment preocupats per la pèrdua de presència i influència al govern de la Generalitat de Carles Puigdemont i els seus.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides