Confirmat el rebuig del Congrés a la llei d’amnistia

Els vots de PSOE, PP i Vox a la Mesa confirmen el veto a la tramitació d'una iniciativa a favor dels dirigents del procés condemnats i processats

Josep Rull, Jordi Turuill i Jordi Sánchez, durant el judici de l'1-O
Josep Rull, Jordi Turuill i Jordi Sánchez, durant el judici de l'1-O

El rebuig del Congrés dels Diputats a la tramitació de la llei d’amnistia, que van registrar els partits independentistes catalans per mirar d’amnistiar els condemnats i processats pel 9-N i l’1-O, ha estat confirmat aquest dimarts per la Mesa de la cambra baixa, amb els vots del PSOE, el PP i Vox.

La Mesa del Congrés s’ha alineat amb el criteri dels lletrats, que van alertar que el fet de tramitar la iniciativa xocaria amb l’article 62 de la Constitució, que prohibeix els indults generals.

El passat 23 de març, la Mesa ja va rebutjar admetre la iniciativa, per inconstitucional, fet que va motivar la presentació d’un recurs per part de les formacions independentistes. Les posicions es van mantenir al debat de la Junta de Portaveus de la setmana passada i el veto ha estat confirmat, novament, a la Mesa.

Només Unidas Podemos ha votat favorablement a la tramitació d’aquesta llei amb què ERC, Junts, el PDECat i la CUP pretenien estendre els efectes d’una amnistia a tots els actes d’intencionalitat política, independentment del resultat, que s’han produït des de l’1 de gener del 2013.

La negativa de la cambra baixa obre ara la via perquè aquests partits presentin un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional, possibilitat que la CUP ja ha descartat. Aquesta formació ha fet costat la recollida de firmes impulsada per Òmnium Cultural, per presentar-les al Congrés, mentre que Gabriel Rufián (ERC) ha avançat que adoptaran una decisió conjunta amb els altres promotors de la iniciativa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides