Després de prometre la investidura d’Aragonès, ara Junts avisa que no cedirà els vots “gratuïtament”

Esquerra Republicana es referma en la seva aposta de governar en solitari per evitar l'avançament electoral

Elsa Artadi i Pere Aragonès
Elsa Artadi i Pere Aragonès

Després que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, obrís la porta a facilitar la investidura de Pere Aragonès en solitari, ara la portaveu i negociadora de la formació, Elsa Artadi, assegura a Catalunya Ràdio que no cediran “gratuïtament” els vots a Esquerra. Un xocant canvi d’actitud que confirma el malestar dels de Carles Puigdemont davant l’anunci d’Aragonès.

I és que al candidat republicà ahir se li va acabar la paciència i va anunciar que intentarà formar govern en solitari, això ho vol fer amb els vots d’investidura de Junts, a part dels d’Esquerra i possiblement dels Comuns. Aragonès constatava així l’esgotament de la negociació i no amagava els “desacords de fons” amb Junts per formar govern de coalició.

Artadi ha assegurat aquest diumenge que el seu partit no s’ha “aixecat” de cap taula amb ERC i reclama als republicans que “tornin” a asseure’s. Lamenta que els d’Aragonès hagin volgut “negociar a través dels mitjans”. “Si ara ERC vol passar d’un acord de legislatura a només un acord d’investidura, s’ha de negociar i aquesta entesa ha de passar per les bases. En cap cas hem dit que regalarem els vots a Aragonès”, ha avisat Artadi.

A Junts no tothom ho veu igual

Després de l’anunci d’Aragonès, Sànchez va apressar-se a demanar l’esgotament de la negociació fins al darrer dia. Davant el fantasma de l’avançament electoral, també va dir que si ERC mantenia la seva voluntat de governar en solitari els cedirien quatre vots al Parlament, els que els falten si sumen amb la CUP i els Comuns. Això no obstant, no tothom ho veu així a Junts. Un sector del partit entén que assegura la investidura sense acord va ser una errada i que no es pot investir Aragonès sense entrar al govern. I Puigdemont avisa a ERC: “No ens deixarem trepitjar”.

D’altra banda, també en declaracions a Catalunya Ràdio, la portaveu d’ERC i membre de l’equip negociador, Marta Vilalta, ha assegurat que la decisió de governar en solitari és “definitiva” i ha assenyalat que compta amb els 32 escons de Junts. “Dels 74 diputats independentistes, comptem amb tots”, ha apuntat Vilalta. La proposta d’ERC és desbloquejar la investidura, formar Govern i, després, incorporar altres formacions (Junts i, potser més endavant, la CUP) a l’executiu.

Per la seva banda, el vicepresident general de Comunicació d’ERC i diputat al Parlament, Sergi Sabrià, ha descartat per ara que el Govern tingui consellers dels Comuns i de la CUP. “Tampoc dic que seran tots d’ERC. Esperem que hi hagi molta gent independent i de prestigi que se sumi al projecte”, ha precisat aquest matí en una entrevista a RAC1.

Per la seva banda, els comuns tornen a allargar la mà a ERC per fer un executiu d’esquerres i aquest diumenge la líder del partit, Jéssica Albiach, ha celebrat que ERC s’hagi “emancipat” de Junts, i ha avançat que en els pròxims dies negociaran amb Aragonès la seva investidura.

(Visited 294 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari