Espanya planteja que les autovies siguin de pagament a partir de 2024

L'executiu diu que buscarà l'acord social i polític per aplicar el model d'"usuari pagador" i que "qui contamina paga"

Peatges a les carreteres catalanes

El govern espanyol té prevista la implantació d’un sistema de pagament per ús a les autovies, que es podria començar a aplicar a partir del 2024, segons planteja el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que l’executiu de Pedro Sánchez ha remès a Brussel·les. El document assegura que abans buscarà l’acord social i polític per avançar cap al model “d’usuari pagador” i sota el principi “qui contamina paga”.

El govern espanyol ressalta que l’Estat té una xarxa de 26.466 quilòmetres, dels quals uns 12.000 pertanyen a carreteres d’alta capacitat, amb unes despeses de conservació “creixents” i que “no és possible que siguin assumides de manera directa pels recursos pressupostaris”, apunta el document.

Així mateix el pla admet que això “està generant un dèficit acumulat de manteniment de la xarxa, amb una pèrdua del seu valor, així com el consegüent deteriorament de la qualitat del servei i conseqüències en la seguretat viària”.

El govern espanyol té previst indemnitzar Abertis amb 1.291 milions d’euros quan finalitzi la concessió del tram de l’AP-7 entre Tarragona i La Jonquera, una quantitat que impactarà en el dèficit públic de l’Estat.

El conflicte té l’origen el 2006 quan l’aleshores ministra de Foment Magdalena Álvarez, sota el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, va signar un acord amb la concessionària perquè fes obres d’ampliació d’aquestes vies a càrrec de l’augment de trànsit estimat i sense repercutir el cost en el preu dels peatges. A canvi, l’empresa podia ser compensada si no s’assolia el trànsit de vehicles esperat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides