Messi i el Barça entren en un laberint

La seva sortida aquesta temporada costa 120 milions i la renovació serà encara més cara si està condicionada a un contracte de futur

Messi i Laporta
Messi i Laporta

Leo Messi pot decidir com li sembli on vol jugar les dues últimes temporades, que segons el seu propi càlcul entren dins del marge raonable de la seva capacitat per ser competitiu en un club de primera línia. Decideixi el que decideixi, el Barça s’enfronta a uns costos superlatius que se situen, en el millor dels casos, a 120 milions a pagar abans del pròxim 30 de juny. Al Barça és, sens dubte, on ell prefereix continuar. Igual que la seva família, abans del darrer pas, el del comiat, que han acordat fer a la MLS dels Estats Units, quan arribi el moment. Leo es troba en la tessitura de triar entre el PSG i el Barça, clubs que s’adapten perfectament al seu propòsit de preparar el seu últim Mundial el 2022 i, al mateix temps, lluitar per la Champions League.

És el Barça, Joan Laporta més concretament, qui ha d’enfrontar-se al problema, igual de complicat i gegantí, de retenir-lo o deixar-lo marxar, fins i tot sabent que Messi està disposat a rebaixar-se el salari fins a la meitat. Una reducció relativa perquè la proposta de renovació difereix una enorme quantitat de diners que Messi cobraria, un cop penjades les botes, primer en qualitat d’ambaixador i després probablement com un dels directors tècnics del Barça en el futur, o les dues coses. Aquesta opció seria només una puntada cap endavant, repartint la càrrega salarial de la renúncia en un futur relativament pròxim, quan ja no pugui marcar gols al camp.

Igualment, Messi li costaria al Barça almenys 70 milions anuals els exercicis 2021-220 i 2022-23, davant de l’altre escenari, que implica cobrar ara els 60 milions de premi de final de contracte estipulats en l’última negociació amb Josep Maria Bartomeu. D’aquesta manera, si Messi no segueix més enllà del 30 de juny vinent, ha de rebre la part de la fitxa pendent, uns 60 milions, més aquest plus de 60 milions.

Per tant, dir-li avui adéu a Leo li costa al Barça 120 milions, que no és menys del que cobraria al llarg del temps si renuncia ara a aquesta liquidació a canvi d’un vitalici de dimensions també extraordinàries. El pare de Leo es frega les mans esperant que Joan Laporta decideixi en quin format vol deixar el Barça en fallida. I ha de decidir-se molt aviat.

Un estiu de caça major i festival de portades
El joc sobre el futur de Messi està donant per a molt. La possibilitat que el PSG acabi convencent el golejador argentí està sobre la taula des de l’estiu passat, molt més que la de recalar al Manchester City, des d’on es va llançar un atac directe contra Bartomeu per aguditzar la crisi del moment. Unir en una mateixa davantera a Neymar, Mbapeé i Messi només està efectivament a l’abast de la capacitat econòmica del club de París, patrocinat i propietat d’un membre de la família reial de Qatar. Com que Leo arribaria lliure, la generositat del PSG podria superar tots els rècords.

Al mateix temps, tant Neymar com Mbapeé es troben en negociacions obertes amb el seu club per ampliar els seus respectius contractes, que expiren, tots dos, la temporada vinent, cosa que obre un escenari en el qual realment pot passar de tot, ja que, per part seva, Reial Madrid, Liverpool i el mateix Barça aguaiten Mbapeé i el mateix Neymar. El que ve pot ser un estiu de bogeria en un escenari de caça major en què les peces vagin desfilant per les portades dels diaris en una combinació lliure, en totes direccions i molt condicionades, inicialment, a la resolució en un sentit o en un altre de la decisió de Leo Messi sobre el seu futur. Venen dies del tot embogits.

Tot és ‘culpa’ de Bartomeu: el burofax i fitxar Koeman
Pel cap de Leo Messi han passat nombrosos pensaments, molt contradictoris, al llarg dels últims mesos, des que l’agost passat va decidir enviar un burofax anunciant unilateralment que marxava del Barça un any abans del previst. És el que Leo sentia en aquell moment, un despit personal més que professional a conseqüència del seu conflicte amb el president Josep Maria Bartomeu.

Curiós el cas del jugador amb la fitxa més alta del món i una clàusula gratis de sortida que podia haver utilitzat a penes un mes abans per fitxar lliure amb el club que volgués, incloent-hi el Reial Madrid. I més sorprenent el desenllaç. Contra l’opinió del mateix Laporta i del barcelonisme generalitzat, Bartomeu li va exigir el pagament de la clàusula o anar als tribunals, un desafiament que Messi no es va atrevir a afrontar. Es va quedar i avui el mateix Messi, Laporta i el barcelonisme celebren, sense admetre-ho, que l’anterior president el posés al seu lloc per la força, apel·lant al contracte i als interessos del FC Barcelona.

Messi ha arribat a dir després que fitxar Koeman havia estat un encert, una altra de les decisions igualment consensuades per la massa social que, no obstant això, el nou president no s’ha atrevit a celebrar en veu alta ni tan sols després de guanyar el títol de Copa del Rei que va celebrar com un eixelebrat. La guerra que Messi va lliurar contra Bartomeu la va guanyar finalment el jugador, si s’ha de jutjar només per les conseqüències del vot de censura.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.