La Conca de Barberà es torna a plantar, 31 anys després, contra la Generalitat

En aquesta ocasió, en protesta per la proliferació de parcs eòlics i centrals solars que amenacen aquesta comarca

Parc eòlic a la Conca de Barberà
Parc eòlic a la Conca de Barberà

La proliferació de projectes per a la implantació de grans parcs eòlics i de camps d’energia fotovoltaica ha provocat la reacció de la població, les entitats i els ajuntaments de la Conca de Barberà. En aquesta comarca, on viuen uns 20.000 habitants, ja hi ha instal·lats 78 aerogeneradors, que produeixen el 16% de l’energia eòlica de Catalunya.

Però la seva feblesa demogràfica i la seva gran extensió territorial (més de 650 km2) fan que sigui un dels indrets on es concentren, actualment, més sol·licituds per ubicar-hi noves plantes de generació d’energia. En concret, s’hi promou la implantació de 82 nous molins aerogeneradors de grans dimensions i la transformació de 813 hectàrees en camps de plaques fotovoltaiques.

Si fa 31 anys la Conca de Barberà ja va protagonitzar la primera gran revolta contra el règim de la Generalitat pujolista, que volia convertir-la en el gran abocador de Catalunya, ara hi tornen a ressonar els tambors de guerra per aquest nou atemptat contra la integritat del paisatge i del patrimoni natural de la comarca. El crit d’alerta el van donar 13 dels 22 ajuntaments de la Conca de Barberà, que han elaborat un document on denuncien l’onada de projectes de plantes eòliques i fotovoltaiques que s’estan tramitant a la Ponència d’energies renovables de la Generalitat, i que afecten aquest territori.

Fa uns dies, es va celebrar a la Sala Noble del Consell Comarcal, a Montblanc, una trobada unitària, en la qual van participar alcaldes, excàrrecs electes i representants dels sectors agrari, turístic i hoteler per mostrar el seu rotund rebuig a la implantació de noves instal·lacions de producció elèctrica. En el manifest aprovat es fa constar que la transició energètica no es pot fer de qualsevol manera i que la Conca de Barberà ja ha pagat amb escreix la seva quota de solidaritat territorial, amb la presència de 78 aerogeneradors, que tenen un fort impacte paisatgístic.

En aquest sentit, els reunits a Montblanc reclamen que la Generalitat estableixi una moratòria en la tramitació i aprovació de més macroprojectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a la Conca de Barberà fins que es pugui garantir una planificació estratègica més realista i equilibrada. A més, recorden que, a finals de l’any passat, la Conca de Barberà va aprovar la seva Carta del Paisatge, precisament per preservar i protegir els valors mediambientals que ara queden amenaçats pels projectes que s’han presentat i que està avaluant la Ponència d’energies renovables.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides