Preocupació al sector audiovisual per com es repartiran els 6 milions que Cultura ha donat a TV3

Els projectes de Jaume Roures, Oriol Soler, Isona Passola, Jordi Basté i Mònica Terribas es van endur les tres quartes parts dels diners de la convocatòria del 2020

Cartell promocional de la sèrie 'L'última nit del karaoke', de Mediapro, que ha costat 2,1 milions a la CCMA

Les productores audiovisuals estan preocupades per com repartirà TV3 els 6 milions d’euros que el departament de Cultura de la Generalitat ha donat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) perquè els dediqui “al foment de noves obres audiovisuals i cinematogràfiques catalanes d’acord amb els objectius comuns de promoció cultural i lingüística que tenen tots dos organismes”. L’acord el van signar, el passat 16 d’abril la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach. Aquest acord renova el que es va aprovar l’any passat i que va causar un gran escàndol mediàtic i les queixes de moltes productores ja que només quatre projectes es van repartir les tres quartes parts dels sis milions de què també es va dotar aquella convocatòria.

El 6 de juliol de l’any passat es va fer públic que 34 projectes havien estat seleccionats per rebre part de la quantitat pressupostada. El Terrat de Gestiones, del grup Mediapro de Jaume Roures i Tatxo Benet, es va quedar amb més d’un terç d’aquests diners (2,16 milions d’euros) pels cinc capítols de la sèrie L’última nit del karaoke, i el programa Nexes, de la nova productora Arena Sport Media, presentat per Mònica Terribas i Jordi Basté, en va rebre 1,35 milions. Entre els dos es van repartir quasi el 60% de la partida total. Els altres dos projectes més ben subvencionats van ser la sèrie de cinc capítols Torna, Sara!, de Massa d’Or Productions, d’Isona Passola, i Batalla monumental, de Batabat, del grup SOM d’Oriol Soler (400.488,10 euros).  Quatre projectes, doncs, es van quedar més de les tres quartes parts dels sis milions que Cultura va donar a la CCMA. Els altres 30 productes audiovisuals subvencionats es van haver de conformar amb repartir-se els 1,4 milions d’euros restants, amb un promig de 46.000 euros per projecte.

Una de les qüestions que preocupa les productores que van quedar fora del repartiment d’aquests diners l’any passat o que en van rebre les escorrialles és que la nova convocatòria preveu el suport a “segones temporades de projectes ja finançats” en l’anterior, “atenent a criteris de qualitat, servei públic i aportació a la programació i audiència de TVC, conjuntament amb els objectius del Departament de Cultura”. Aquesta clàusula, en principi, hauria de deixar fora la renovació dels ajuts a L’última nit del karaoke, que tot just s’acaba de començar a gravar, i Torna, Sara!, que encara no s’ha exhibit, i Nexes i Batalla monumental, emesos per TV3 amb uns nivells baixos d’audiència, però l’experiència d’altres concursos en què està implicada la CCMA no permet descartar que se’ls torni a subvencionar.

Els aspirants a beneficiar-se d’aquests ajuts tenen temps fins el 14 de maig per presentar les seves candidatures i el 16 de juny se sabrà quins n’han obtingut i de quina quantitat. La comissió que les valorarà estarà formada per vuit membres, quatre del departament de Cultura i quatre de la CCMA. Entre les condicions que han de complir aquestes candidatures hi ha que tinguin “un cost de producció assumible i coherent amb el projecte presentat” i la “capacitat d’atreure un públic ampli i transversal”. Condicions que, com s’ha vist, no han complert alguns dels projectes cars seleccionats en la primera convocatòria.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides