Unió Democràtica va rebre pagaments d’Iberdrola a través de tres filials de Massachusetts

L'elèctrica va ordenar els ingressos a la fundació Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn

duran unio
duran unio

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) va rebre finançament per part de l’empresa elèctrica Iberdrola, quan la formació política dirigida estava per Josep Antoni Duran i Lleida i integrada en la coalició Convergència i Unió (CiU), segons avança El Confidencial. Aquesta informació apunta que Iberdrola va ordenar tres pagaments a favor de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, fundació coneguda com a Inehca i constituïda per Unió com a think tank democratacristià.

Els tres pagaments fets per la companyia elèctrica espanyola s’haurien fet el 2012 quan el líder de CiU, Artur Mas, estava al capdavant del moviment independentista català liderant el procés a favor de la independència de Catalunya. Les tres factures van ser comptabilitzades des de tres filials del grup elèctric espanyol a Massachusetts, els Estats Units.

Iberdrola va ordenar a Central Maine Powr Company, Maine Electric Powe Company i Norvarco realitzar tres transferències bancàries a un compte de CaixaBank a nom de l’Institut d´Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn. Aquestes tres companyies, radicades a Massachusetts i que donen servei d’electricitat a ciutadans de Maine i Nova York, van fer tres pagaments de 100.000 euros cadascun a benefici de la fundació Inehca.

Aquests abonaments, confirmats oficialment per Iberdrola, es van ordenar des d’Espanya després de diversos contactes entre Antonio Asenjo, director de Seguretat d’Iberdrola, i membres destacats del partit catalanista integrat en la coalició CiU. La documentació està vinculada a la recerca que l’Audiència Nacional està duent a terme per a esclarir els pagaments de la companyia elèctrica al comissari de policia José Manuel Villarejo.

La mateixa informació afirma que fonts oficials d’Iberdrola han corroborat els pagaments “de tres societats dels EUA amb destinació Espanya”. Segons la seva versió, l’ordre va ser donada per José Antonio del Olmo, el comptable que s’ha convertit en el testimoni clau del cas Villarejo. La companyia sosté que Del Olmo va seguir la indicació de “l’advocada de temes corporatius, qui no havia informat de l’operació als responsables dels serveis jurídics d’Iberdrola”.

Aquesta advocada va ser María de la Torre, persona de confiança de Fernando Becker, en aquell moment mà dreta del president, Ignacio Sánchez Galán. Algunes fonts apunten que De la Torre va aplicar les instruccions rebudes des dels alts comandaments d’Iberdrola. Becker, que va ser responsable del Departament Financer, de Recursos Humans, de Relacions Institucionals i vicepresident de la Fundació Iberdrola, ha declinat fer cap comentari sobre aquesta informació. El directiu va deixar el grup el febrer de 2018.

Iberdrola ha declinat aclarir com va funcionar la cadena de comandaments perquè els diners de les tres filials de Massachusetts anessin a una fundació catalana adscrita a UDC, argumentant que cap d’aquestes persones està ja en la companyia. Altres fonts indiquen que es va sol·licitar la devolució dels 300.000 euros a la fundació del partit de Duran i Lleida una vegada que la unitat de control d'”Iberdrola USA va alertar sobre la possible disconformitat a dret de l’operació als responsables jurídics interns tant dels EUA com d’Espanya”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides