El protocol sobre el foam diu que es pot disparar contra les extremitats

La CUP titlla d'"insult" el protocol d'Interior i exigeix prohibir el foam d'una vegada per totes

Els Mossos han fet públic finalment aquest dilluns el protocol sobre l’ús dels projectils de foam. Detallen en quines situacions s’han de fer servir, què cal tenir en compte abans de fer-ho i en el marc de quina normativa se’n regula l’ús. El protocol, difós al web dels Mossos, estableix que les llançadores de foam “s’han d’emprar sempre sota els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat” i abans de disparar cal “haver esgotat les vies de diàleg i mediació”.

El foam, diu el document, s’ha de disparar de l’abdomen cap avall i, en cas que la persona tingui un objecte “llancívol, contundent o arma blanca” es pot adreçar també a les extremitats.

En les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél una noia va rebre l’impacte d’un projectil de foam que li va fer perdre l’ull. Això va recuperar la vella polèmica.

“A cada operador i comandament se’ls requereix informar del nombre de projectils que han disparat en cada intervenció, el tipus de projectil, l’hora i el lloc tan exactes com sigui possible de la utilització i les possibles incidències detectades”, diu el protocol.

La publicació del document no ha satisfet gens la CUP, que pocs minuts després ha reaccionat amb contundència. En una roda de premsa al Parlament, el diputat Xavier Pellicer ha qualificat el “suposat” protocol d'”insult” a totes les persones que han resultat ferides en manifestacions i a tothom qui s’hagi mobilitzat pels drets socials i per l’autodeterminació. “Això no és un protocol. És un document que podria haver escrit qualsevol persona i no cal ser ni a Interior per escriure’l”, ha conclòs.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides