El Consell d’Europa denuncia que Andorra no implementa mesures per combatre la corrupció

El cas és especialment greu en el cas dels consellers generals (diputats), que no estan obligats a declarar el seu patrimoni ni els seus interessos

Xavier Espot

El Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa ha tret la targeta vermella a Andorra. Aquest organisme considera que el grau de compliment de les recomanacions realitzades en el marc del quart cicle d’avaluació és, en el cas del país dels Pirineus, “globalment insatisfactori”.

Aquest cicle d’avaluació fa referència a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, dels jutges i dels fiscals. Segons el dictamen del GRECO, a 31 de desembre del 2020, Andorra només havia aplicat del tot tres de les 13 recomanacions emeses amb anterioritat. Quant a la resta, n’havia aplicat tres de forma parcial i set no estaven implementades. En termes generals, Andorra és el segon país europeu amb el percentatge més elevat de recomanacions no implementades, per darrere de Mònaco.

Per això el GRECO ha decidit, en aplicació de l’article 32, relatiu als membres que no respecten les recomanacions que conté l’Informe d’avaluació mútua, que el Govern de Xavier Espot (foto) trameti “de seguida que sigui possible, un informe sobre els progressos fets en l’aplicació de les recomanacions pendents”.

Entre les recomanacions no complertes per Andorra per prevenir la corrupció hi ha la introducció d’un procés de consulta pública en el marc del treball legislatiu o l’adopció d’un codi de conducta per part dels membres del Consell General (Parlament). Tampoc s’ha aplicat la recomanació d’introduir l’obligació d’indicar tot conflicte entre els interessos privats específics d’un conseller general (diputat) i el tema examinat en un procediment parlamentari, “independentment del fet de saber si un conflicte així també podria ser identificat en el marc d’un sistema de declaració pública dels interessos i les activitats”.

En aquest sentit, tampoc s’ha introduït un sistema de declaració pública del patrimoni i dels interessos dels consellers generals, amb dades quantitatives i que prevegi la inclusió d’informacions sobre els familiars dependents. I tampoc s’han adoptat mesures per garantir el control i una aplicació apropiats de futures obligacions de declaració i de les normes de comportament dels parlamentaris.

Pel que fa a la prevenció de la corrupció dels batlles (jutges), el GRECO recomana modificar la composició del Consell Superior de la Justícia per assegurar una “representació adequada, escollida pels seus membres, i formada per batlles, magistrats i fiscals”. També recomana preveure el nomenament de batlles i magistrats per mandats de durada indefinida.

En relació amb els batlles (jutges), el GRECO “agraeix” la revisió del sistema de responsabilitat disciplinària i l’increment dels terminis de prescripció de les infraccions disciplinàries. També valora positivament que es continuïn oferint formacions sobre l’ètica i la integritat als batlles i magistrats.

Sobre la prevenció de la corrupció dels fiscals, el GRECO “fa notar que s’ha progressat” i “constata satisfactòriament” que les decisions d’inhibir un fiscal adjunt s’hagin de fer de manera justificada per escrit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides