Audax, l’empresa que ha fet Joan Laporta president del Barça, acumula denúncies i queixes

La Corporació Catalana de Mitjans de Audiovisuals ha pagat milions als dos principals avalistes de la nova junta directiva del club blaugrana

Si Joan Laporta és avui president del Barça és, en gran mesura, gràcies als dos principals directius de l’empresa Audax Renovables, el president José Elías (abans conegut com a Pepe Barrios a la foto), i la seva mà dreta, Eduard Romeu, que van aportar 17,5 milions d’euros per garantir l’aval de la junta directiva del club. Com a premi, Joan Laporta ha nomenat Eduard Romeu, un antic directiu bancari procedent del Santander, vicepresident econòmic del FC Barcelona.

El protagonisme que els ha donat aquest aval ha estat aprofitat pels dos màxims directius d’Audax Renovables per engegar una intensa campanya de màrqueting i de publicitat, a costa del Barça. Però la jugada, de moment, sembla que no els ha sortit bé.

Des del seu inici, Audax es dedica al negoci de la comercialització d’electricitat, aprofitant la liberalització de les tarifes a Espanya, l’any 2009. Aquest és un sector extremadament competitiu i amb uns marges de benefici molt petits. Per fer-se un forat al mercat, Audax no ha dubtat en emprar pràctiques comercials molt agressives i sovint fraudulentes que han estat denunciades tant pels consumidors com per altres empreses de la competència.

Només cal consultar la pàgina web helpmycash.com per trobar un llarguíssim rosari de queixes i crítiques molt dures per part de clients d’Audax pels mètodes absolutament menyspreables i els enganys que fa servir aquesta companyia per treure’ls els diners i sagnar-los. Utilitzar el sistema porta a porta –prohibit per llei-, abusar de la desinformació de les persones grans, suplantar la identitat d’altres companyies distribuïdores, inflar la facturació, tancar contractes verbals amb enregistrament telefònic de manera deliberadament manipulada i confusa… són algunes de les perles que expliquen els clients escaldats, amb tota mena de detalls escabrosos que retraten les males arts d’aquesta empresa energètica, que té la seva seu central a Badalona.

Per captar i confondre els clients, Audax utilitza diversos noms comercials (Iris Energía Eficiente, Unieléctrica Energía, ADS Energy 8.0…). Tots aquests presumptes abusos estan sota el radar de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), que ha obert diverses investigacions i expedients sancionadors a l’empresa de José Elías i Eduard Romeu. Especialment sonada és la denúncia que ha fet la companyia EDP a la policia i a la CNMC per les presumptes pràctiques il·legals d’Audax amb l’objectiu de “robar-los” clients.

També estan molt descontents els petits accionistes d’Audax Renovables. A partir de l’OPA amistosa llançada l’any 2016 sobre Fersa Energías Renovables, que cotitzava al parquet, José Elías i Eduard Romeu van entrar a galop en el negoci de l’especulació borsària, que és la base del seu ràpid i espaterrant enriquiment.

L’acció d’Audax Renovables va multiplicar per sis el seu valor durant l’any 2018, en una ràpida escalada que la va fer pujar fins als 3 euros. Però, des d’aleshores, ha baixat als 2 euros i pràcticament no es mou d’aquí, malgrat els anuncis que esbomba tot sovint José Elías per engalipar els inversionistes. No hi ajuda el fet que alguns fons baixistes s’hagin fixat en Audax Renovables olorant que és un castell de cartes que es pot esfondrar.

Necessita 2.400 milions d’euros
Audax Renovables es troba en una cruïlla crítica. El seu negoci inicial, la comercialització d’electricitat a particulars, no té recorregut i està molt cremat per la mala reputació que té l’empresa entre els consumidors. L’aposta de la seva sortida a borsa, l’any 2016, va ser la construcció de plantes d’energies renovables, especialment parcs eòlics. Però de les promeses a les realitats hi ha una gran distància.

Avui dia, l’empresa només té una potència instal·lada operativa de 90 Mw, a Espanya, França i Polònia, si bé afirma que té projectes en cartera per 2.400 Mw. Però per finançar aquesta expansió necessita capital extern, uns 2.400 milions d’euros, segons consta en el nou Pla Estratègic 2021-26 que s’ha anunciat que presentarà pròximament. A més, diu que abandonarà l’energia eòlica per concentrar-se en la fotovoltaica, en uns moments en els quals la bombolla solar està a punt de petar. Totes aquestes atzagaiades no donen confiança als inversionistes, que veuen José Elías com un saltataulells. Això sí, presumeix de Lamborghini i d’helicòpter.

Contractes milionaris de la CCMA
José Elías té bons “padrins” polítics que l’ajuden a fer prosperar els seus negocis. Això és el que es rumoreja al sector, on el vinculen amb un dels fills de la família Pujol. En tot cas, crida l’atenció que Audax Renovables s’emporti, sistemàticament, importants contractes de subministrament elèctric i gasístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio. Des de l’any 2018, l’empresa de José Elías i Eduard Romeu ha aconseguit més de 7,5 milions d’euros en contractes de la CCMA, segons consta al portal de transparència d’aquest organisme. L’últim, adjudicat el 2 de desembre, va ser per un import de 2,4 milions d’euros.

Casualitat o no, l’altre gran suport de la junta directiva de Joan Laporta, l’empresari Jaume Roures (Mediapro) –ha subscrit un aval personal de 30 milions d’euros–, també suca de valent de la CCMA. Només durant l’any 2020, les empreses del grup Mediapro van obtenir contractes de TV3 i Catalunya Ràdio per 8,3 milions d’euros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides