Javier Cercas portarà als tribunals a qui l’acusi d’incitar una intervenció militar a Catalunya

L'escriptor és la darrera diana dels insults independentistes després que s'hagi manipulat el significat d'una intervenció pública seva del 2019

Javier Cercas, al 'FAQs'
Javier Cercas, al 'FAQs'

L’escriptor Javier Cercas preveu emprendre accions als tribunals contra aquelles persones que li atribueixin una incitació a la intervenció militar de Catalunya, després que hagi circulat a les xarxes socials durant les darreres hores una interpretació que manipula en aquest sentit unes paraules seves pronunciades durant una intervenció pública l’any 2019.

El vídeo ha circulat després de l’aparició de Cercas al programa de TV3 Preguntes freqüents, durant el qual es va mostrar crític amb el procés independentista, i l’escriptor ha rebut una allau d’insults a les xarxes socials.

En declaracions a El País i a La Vanguardia, l’escriptor ha considerat que es tracta d'”una bola intimidatòria que forma part d’una campanya molt ben organitzada”, a partir d'”una cita meva aïllada del seu context per obligar-me a dir allò que no dic”.

En concret, en una intervenció a Mèrida durant el Dia d’Extremadura, Cercas es va manifestar, amb relació a les emocions en política, partidari de l’avorriment i va afirmar que “quan la vida pública, la política, s’omple de passió, aventures, emocions, com ens ha passat als catalans en els darrers anys, comença a tremolar o crida la unitat del general”.

Aquesta darrera al·lusió ha estat emprada per atribuir a Cercas una incitació a la intervenció militar de Catalunya, quan el que havia fet l’escriptor és referir-se a Miguel Alcañiz, responsable de la Unitat Militar d’Emergències (UME), la qual treballa contra els efectes de desastres naturals, i no és una unitat específica de combat. “És com dir que s’ha de trucar als bombers”, ha afegit ara Cercas en declaracions a La Vanguardia.

Un dels advocats de l’expresident Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, la diputada de Junts Cristina Casol i el periodista Enric Calpena han donat corda a la bola contra Cercas. Boye ha escrit a El Nacional que “Cercas va pronunciar un discurs a Extremadura reclamant de forma indirecta la intervenció de l’exèrcit contra Catalunya”. També ha difós a Twitter el fragment a partir del qual independentistes acusen Cercas, i ha afegit: “Cridar a la unitat del general… en fi”.

Calpena ha establert un paral·lelisme entre Cercas i l’expresident de la República Sèrbia de Bòsnia Radovan Karadzic, el qual va ser condemnat per crims de guerra i genocidi, quan ha escrit a Twitter que Karadzic “era un poeta reconegut abans de la guerra de Bòsnia. Nikola Koljevik, vicepresident serbi, era especialista en Shakespeare i qui va donar l’ordre de destruir la biblioteca de Sarajevo”.

Per la seva part, la diputada Casol s’ha preguntat, sobre la presència de Cercas al Preguntes freqüents, què feia a TV3 “un promotor de l’aixecament militar contra Catalunya”, i ha retret a la televisió pública catalana que “dona al feixisme una posició de privilegi”.

(Visited 330 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Javier Cercas portarà als tribunals a qui l’acusi d’incitar una intervenció militar a Catalunya”

Feu un comentari