Dos col·laboradors de Villarejo van intentar vendre suposats secrets d’Estat a Pujol i Puigdemont

Els advocats dels expresidents catalans no van acceptar l'oferiment de Javier Ruiz i Alfonso Pazos, actualment presos

L'excomissari Villarejo
L'excomissari Villarejo

Dos col·laboradors de l’excomissari José Manuel Villarejo que actualment es troben presos, Javier Ruiz i Alfonso Pazos, van assegurar davant la policia que van oferir als expresidents catalans Jordi Pujol i Carles Puigdemont l’accés a suposats secrets d’Estat a canvi de diners, revela El País.

Aquesta informació especifica que van plantejar vendes per 11 milions d’euros a Pujol i per 5 milions a Puigdemont, i que els advocats de tots dos, després de diverses reunions, no van pagar. Es tractava d’informació relacionada amb les causes judicials que afecten als dos expresidents catalans.

L’oferiment dels suposats secrets d’Estat es va produir quan Ruiz i Pazos van gaudir de permisos penitenciaris, entre els anys 2018 i 2020, i no es va limitar a l’intent de vendre informació confidencial a Pujol i Puigdemont, sinó que també en van oferir a advocats, polítics i periodistes, afegeix El País.

La Fiscalia Anticorrupció es va assabentar dels fets el juny del 2020 i el jutge va autoritzar un dispositiu policial per controlar les maniobres que s’atribueixen a Villarejo, de qui el jutge i la Fiscalia asseguren que ha posseït informació classificada com a secreta.

En el cas de Puigdemont, segons la declaració de Pazos, van oferir a l’advocat Gonzalo Boye informació sobre l’anomenada operació Catalunya, el conjunt d’activitats policials no autoritzades per un jutge que incloïen espionatges i maniobres de desprestigi contra polítics independentistes.

Pazos va explicar que Boye va mostrar interès en la documentació, però que havia de consultar la qüestió amb Puigdemont, i que finalment va plantejar al col·laborador de Villarejo que posés un preu als documents. Fonts properes a Boye citades per El País, en canvi, indiquen que no van parlar de cap quantitat i que mai es va considerar seriosament pagar a Pazos, el qual va ingressar a la presó abans de poder tancar cap acord.

Pel que fa a Pujol, Ruiz va declarar que Villarejo va rebre una carta de la família de l’expresident sobre una “possible ajuda mútua”, i que l’excomissari va plantejar al seu col·laborador que contactés amb l’advocat dels Pujol. El mateix Ruiz, que explica que Pazos va encarregar-se després que ell de negociar amb els Pujol, va dir a la policia que no va efectuar cap intercanvi amb els advocats de l’expresident de la Generalitat, i que Villarejo també va demanar-li que contactés amb l’advocat d’Oriol Junqueras, amb qui l’excomissari, segons el seu col·laborador, assegura que va parlar a la presó sobre “la possibilitat de donar-se un cop de mà”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides