TV3 barreja diumenge els negocis de la família Pujol i el judici als independentistes de l’1-O

La televisió pública dedica un ’30 minuts’ a la reconstrucció del cas judicial sobre l’origen de la fortuna de l’expresident i programa també els dos primers capítols de la sèrie de Mediapro ‘El judici’

Caràtules dels documentals 'Pujol: els secrets d'Andorra' i '1-0', de Mediapro

TV3 ha fet dos anuncis consecutius avui. Primer ha donat a conèixer que aquest diumenge 11 d’abril emetria un programa 30 minuts dedicat a la reconstrucció del cas judicial que afecta l’origen de la fortuna que durant 34 anys va mantenir oculta la família Pujol a Andorra. El director del 30 minuts, Carles Solà, i Gerard Corman, un dels dos responsables del documental, l’han presentat a El matí de Catalunya Ràdio i a Planta baixa, a TV3. A mitja tarda, una nota de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) informava que TV3 reservava més sorpreses per aquest diumenge. Després del 30 minuts emetrà dos capítols de la sèrie El judici, que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va comprar fa unes setmanes a la productora Mediapro. Els negocis tèrbols de Jordi Pujol i la seva família a Andorra i el judici als independentistes per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 tot junt en una intensa i inesperada nit de diumenge.

La nota de premsa de l’ACN va arribar abans fins i tot que TV3 reordenés la seva graella de diumenge per incloure-hi els dos documentals de Mediapro. La venda de la sèrie El judici a TV3 va estar precedida per l’escàndol. Una conversa interceptada en la investigació judicial pel finançament irregular de CDC i l’estada a l’estranger dels dirigents independentistes fugits després de proclamar la independència de Catalunya va posar al descobert que Mediapro volia cobrar 800.000 euros pels 8 capítols de què consta la sèrie. Així ho va explicar Tatxo Benet, directiu de Mediapro, al seu interlocutor, David Madí, personatge amb forta ascendència en les àrees de poder de la Generalitat. No se sabia quan tenia previst el director de TV3, Vicent Sanchis, emetre aquesta sèrie. De moment, ha preferit fer coincidir els dos primers capítols amb la primera aproximació documental que fa la televisió pública que dirigeix al cas Pujol, que va esclatar el 25 de juliol de 2014, quan l’ex-president va confessar que tenia amagada una fortuna a l’estranger des de 1980.

Vicent Sanchis havia justificat fins ara que TV3 no havia emès cap documental sobre la confessió de Jordi Pujol i la fortuna atresorada per ell i la seva família amb l’argument que l’ex-president no volia participar-hi i això el deixava coix. Finalment, però, Pujol: els secrets d’Andorra s’emetrà sense la seva versió però sí que hi participen algun dels seus fills i advocats.

Al portal de la CCMA, els autors del documental expliquen que es plantegen els interrogants següents: És una organització criminal, la família Pujol Ferrusola, com assenyala el jutge? Els diners d’Andorra provenen d’una deixa de l’avi Florenci Pujol, com defensa la família? Venen de la corrupció i el tràfic d’influències, com asseguren les acusacions? Quins són els casos de possible corrupció que busquen les investigacions judicials? Quin paper va tenir la policia patriòtica i l’operació Catalunya en el cas Pujol? Es van pressionar banquers andorrans per obtenir informació dels líders del procés i el nacionalisme català?

Pel que fa als dos documentals de Mediapro sobre el judici de l’1-O, dirigit per Lluís Arcarazo i amb la producció executiva de Jaume Roures són una versió de part favorable als condemnats en el judici, amb una ínfima participació de veus crítiques envers ells, entre les quals hi ha la d’un dels fiscals del procés, Javier Zaragoza.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides