Al ‘Tot es mou’ i el ‘FAQS’ hi entrevisten quatre independentistes per cada convidat que no ho és

La proporció és de tres a un al ‘Més 324’ de Xavier Graset en el període del març a l'agost del 2020 segons el CAC

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, entrevistat al 'FAQS' del passat 18 de juliol

Als programes Tot es mou i FAQS de TV3 s’hi entrevista quatre persones independentistes per cada una que no ho és. Aquesta dada es dedueix de l’“Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i la ràdio” corresponent als mesos de març a agost del 2020 que ha donat a conèixer aquests dies de Setmana Santa el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Aquest càlcul consta en el vot particular concurrent que va presentar sobre aquest informe la consellera del CAC Carme Figueras. En aquest vot concurrent, Figueras detalla que al Tot es mou es van entrevistar 53 independentistes front a quinze no independentistes. Al FAQS, es van entrevistar disset independentistes front a quatre que no ho són. És a dir que en aquests dos programes, la proporció d’entrevistats es va aproximar o va superar la de quatre independentistes per cada un que no ho és.

El programa d’anàlisi de l’actualitat política de les nits de TV3 –Més 324– també es decanta clarament cap a l’independentisme pel que fa a la relació entre les entrevistes fetes a personatges partidaris de la secessió de Catalunya i els que en són contraris. La proporció en aquest cas és una mica inferior a la que es dona al Tot es mou i el FAQS. Entre març i agost de l’any passat, el director i presentador del Més 324, Xavier Graset, va entrevistar disset independentistes i sis no independentistes. És a dir, pràcticament tres independentistes per cada convidat que no ho és.

Durant aquests mesos, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van tenir un tracte extraordinàriament favorable a la ràdio i la televisió públiques de la Generalitat. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va ser entrevistat quatre cops al Tot es mou, dos al FAQS, dos al Planta baixa i una al Més 324. També va ser entrevistat quatre cops a El matí de Catalunya Ràdio i un cop als programes Catalunya migdia i Catalunya nit, d’aquesta emissora. També va desfilar pels estudis de Catalunya Ràdio i TV3 el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Va seure al del FAQS i al d’El matí de Catalunya Ràdio. L’entrevista del FAQS va durar una hora i set minuts, la d’El matí a Catalunya Ràdio, 40 minuts.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzié, també ha estat interlocutora habitual a TV3 i Catalunya Ràdio: El matí de Catalunya Ràdio (un cop), Tot es mou (un), FAQS (un) i Més 324 (un). TV3, a més, va transmetre en directe la compareixença de premsa de Paluzié posterior a la constitució del nou Secretariat Nacional de l’entitat. Hi va dedicar quinze minuts. El 28 de juliol va dedicar mitja hora a l’acte que van organitzar conjuntament l’ANC i Òmnium Cultural davant la presó de Lledoners per protestar per la revocació del tercer grau penitenciari a la major part de presos independentistes. Catalunya Ràdio hi va dedicar 25 minuts.

Òminum Cultural i l’ANC acaparen el temps que els mitjans públics de la Generalitat van dedicar a “entitats vinculades al debat polític”, entre març i agost de l’any passat. A TV3 van ocupar el 78,6% d’aquest temps i a Catalunya Ràdio, el 72%. Les altres entitats presents en aquest apartat són, també, de l’àmbit procesista. A TV3, Alerta Solidària representa un 7,7% d’aquestes intervencions i l’Associació Catalana pels Drets Civils, un 0,9%. La plataforma El País de demà, que es podria considerar equidistant, completa aquest quadre a TV3 amb el 13,8%. Aquesta plataforma va aconseguir fer-se un petit forat a Catalunya Ràdio: un 6%. El 94% restant se’l van repartir entre l’ANC, Òmnium Cultural, Alerta Solidària, l’Associació Catalana pels Drets Civils i, fins i tot, el Consell per la República, a qui es va concedir un 7,7% del temps dedicats a aquest tipus d’entitats.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides