El Consell Professional de TV3 acusa Vicent Sanchis de “ingerència en els continguts dels serveis informatius”

El director de la televisió pública va imposar l’emissió d’un documental de 6 minuts sobre la processó de Verges, amb locució de Lluís Llach, al TN vespre d’aquest dijous

Imatge extreta del documental 'La dansa de la mort' emès al 'TN vespre' aquest 1 d'abril

El Consell Professional d’Informatius i Esports de TV3 ha acusat el seu director, Vicent Sanchis, d’imposar l’emissió d’un audiovisual de sis minuts de durada dins el TN vespre d’aquest dijous 1 d’abril. El presentador Carles Costa va anunciar al final d’aquest TN que, com a contraportada, donava pas a “la dansa de la mort de Verges, una tradició d’origen medieval, des de fa més de 400 anys. L’any passat com pràcticament tot, es va haver d’aturar per la pandèmia. Ara volem que la puguin seguir des de casa. Una peça audiovisual del departament de Cultura, dirigida per Lluís Danés”.

La primera imatge que es va veure a continuació va ser un rètol on es llegia “Generalitat de Catalunya, departament de Cultura presenta” i tot seguit, sobre unes imatges dels carrers buits de Verges, il·luminats per espelmes i torxes col·locades a les parets, la veu en off de Lluís Llach explicant les característiques d’aquesta tradició. Al cap de prop d’un minut va aparèixer el títol del documental: “La dansa de la mort”. Tot seguit es veia els tradicionals esquelets dansaires de Verges recorrent la vila fins arribar a l’església. Al final del documental es van incloure els crèdits dels autors, començant pel director Lluís Danés i dos cops més el del departament de Cultura de la Generalitat, a més dels de La processó de Verges i l’Ajuntament de Verges. Aquest ajuntament està governat per la CUP l’única llista que es va presentar a les eleccions municipals.

El comunicat del Consell Professional d’Informatius i Esports comença dient que “considerem inacceptable que aquest contingut s’inclogui dins el Telenotícies vespre a  partir d’una decisió unilateral del director de TV3, que no ha tingut cap interès a buscar el consens de la redacció”. Segueix dient que “es tracta d’un producte aliè als Serveis Informatius de la CCMA, produït externament i que pertany al gènere documental i artístic. Aliè estèticament, també: el tractament de la imatge, el muntatge, les tipografies, el grafisme, etc., no són els utilitzats a Informatius; el producte queda, lamentablement, fora del registre habitual. Una excepció absoluta respecte al que són els continguts dels Telenotícies, que tindria cabuda, en canvi, en la franja d’emissió immediatament posterior. Des del Telenotícies, això sí, se’n podria presentar un avanç, com es fa sovint per ajudar a difondre emissions de TV3”.

Tot seguit, considera que “no pot ser que s’emeti sense que l’editor, ni el cap de redacció, ni el cap d’informatius hi hagin pogut dir la seva. La imposició d’aquest audiovisual estableix un precedent molt perillós i inacceptable d’ingerència del director de TV3 en els continguts dels Serveis Informatius que de cap manera és justificable a partir de la qualitat del producte ni dels seus autors, que no discutim”. El Consell Professional conclou expressant “el seu rebuig més enèrgic a l’emissió imposada d’aquest audiovisual dins del Telenotícies, un despropòsit que, d’altra banda, lamentem que la direcció dels Serveis Informatius no hagi fet res per impedir”. I es pregunta: “Avui és un producte cultural. I demà?”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

3 comentaris a “El Consell Professional de TV3 acusa Vicent Sanchis de “ingerència en els continguts dels serveis informatius””

  1. Realment a algú li sorprèn aquesta nova decisió unilateral i dèspota? Una bàlua més en la cadena de despropòsits que fa temps venen denunciant els professionals de la casa, una inaceptable usurpació d’un bé públic a mans d’una intencionalitat política

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides