Dura radiografia del sector laboral català per la pandèmia: Treballadors pobres i en risc d’exclusió social

Més d'un milió de treballadors han patit un ERTO en algun moment de l'any 2020

Més de 200.000 llocs de treballs destruïts i més de 500.000 persones a l’atur, en aquest segon trimestre del 2020. Això es tradueix en una pèrdua de llocs de treball del 6% a Catalunya en comparació al mateix període de l’any anterior, el 2019.

El sindicat Comissions Obreres ha publicat un informe que recull les dades laborals de la pandèmia, i els resultats són força preocupants. Segons el sindicat, la crisi socioeconòmica derivada de la covid-19 ha transformat les desigualtats, i la destrucció de l’ocupació ha estat més intensa, i ràpida, que a la crisi del 2008.

La població activa a Catalunya, al segon trimestre del 2020, era 3.662.696 persones, però la població ocupada era de 3.190.990. Al mateix període l’activitat laboral ha disminuït en un 4,2%. Barcelona capitalitza la majoria de població activa, un 73.9%, i segons l’informe presentat per CCOO s’han destruït el 6,1% dels llocs de treball.

Aquesta disminució de treballadors es tradueix en un increment en les prestacions per atur, però també fa surar un problema amagat, l’augment de precarietat laboral i l’augment dels anomenats treballadors pobres.

Durant el segon semestre del 2020, ha augmentat en un 24,8% les llars catalanes sense ingressos laborals, sigui per nòmines o per prestacions, el que xifra la taxa de pobresa laboral al 12,1%, afectant prop de mig milió de treballadors, un empitjorament generalitzat com assegura Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis del sindicat: “On més ha tingut impacte la pandèmia és a les feines presencials, les menys retribuïdes i, per conseqüència, aquelles on s’ha pogut fer menys estalvi. Tenim un mercat de treball molt precari de manera endèmica i la reforma laboral ha comportat un augment, encara més, de la precarietat laboral”.

El sector serveis i l’hostaleria i el col·lectiu de les dones han estat els grans damnificats de la pandèmia. S’han perdut 136.000 llocs de treball als serveis i més de 100.000 en hostaleria, el que significa, segons Bellera: “Que la concentració de treball en sector intensiu amb mà d’obra de poc valor afegit comporta riscos evidents. Tenir una diversificació del teixit productiu és molt important”.

Pel que respecta als expedients de regulació temporals d’ocupació, els ERTO, aquests han afectat a més d’un milió de persones assalariades, però, tot i les xifres, ha suposat un alleujament de la càrrega que hagués significat per les arques públiques si s’estigués parlant de persones a l’atur. Explica Bellera: “Si nosaltres al maig, que teníem acumulades més de 700.000 persones en ERTO, no haguessin estat en aquest situació haguérem tingut totes aquestes persones a l’atur i no ens haguéssim recuperat. Amb els ERTO hem permès que caigui abans l’economia que no pas l’ocupació i això permet que es recuperi abans l’economia. Esperem que els ERTO vinguin per quedar-se”.

Tot i la pandèmia i la crisi, l’informe de CCOO recull que van augmentar les hores extres no remunerades en un equivalent a 15.000 llocs de treball, el que suposa que més de 53.000 catalans van treballar més de 40 hores setmanals, sense percebre cap remuneració extra. Si bé és cert que moltes d’aquestes hores van ser per cobrir els torns als serveis essencials i sanitaris, el cert és que, des de CCOO, es pregunten per què no es van pagar.

Les conclusions de l’informe presentat pel sindicat Comissions Obreres deixa un panorama de treballadors més pobres, en risc d’exclusió social, al qual s’ha de fer front, segons Bellera amb: “Lideratge públic, diàleg social i posar l’economia al servei de les persones prioritzant l’ocupació digna. Hem de redistribuir la riquesa, en primer lloc mitjançant el treball per què és, bàsicament, la font de renda que tenen la majoria de persones en aquest país, la classe treballadora”.

(Visited 335 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari